Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την μεταβολική τους υγεία.

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αν ακολουθείτε αυτές τις δίαιτες για χρόνια ή δεκαετίες μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν τη σημασία της κατανάλωσης περισσότερων φυτικών τροφίμων ολικής άλεσης, λιπών και πρωτεϊνών, καθώς και μιας μέτριας ποσότητας υδατανθράκων.

Μία από αυτές τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «The Lancet», εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 15.000 μεσήλικων Αμερικανών, παρακολουθώντας τους κατά μέσο όρο για 25 χρόνια.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα αποτελέσματά τους με επτά άλλες παρόμοιες μελέτες από όλο τον κόσμο- αυτό που είναι γνωστό ως μετα-ανάλυση.

Συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν στη μέση ηλικία.

Οι δίαιτες υψηλών υδατανθράκων αύξησαν επίσης τον κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά όχι τόσο πολύ.

Μια άλλη μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τους λιγότερους υδατάνθρακες – σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν τους περισσότερους – είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και από στεφανιαία καρδιακή νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Ο Δρ. Michael Chan, καρδιολόγος στο νοσοκομείο St. Joseph, στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι «οι μελέτες ήταν σωστά δομημένες και σίγουρα θέτουν μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το εάν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων». Ο Chan δε συμμετείχε σε καμία από τις έρευνες.

Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανές βλάβες μιας διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φροντίστε να τρόφιμα υψηλής ποιότητας, όπως και πολλά λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο και πλούσια, θρεπτικά φρούτα.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι το κλειδί για υγιές, σταθερό και μακροπρόσθεσμο αδυνάτισμα, είναι ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής με συχνή άσκηση.