Όταν το μωρό δείχνει με το δάχτυλό του, είναι ο πρόωρος τρόπος να δείξει ότι αλληλεπιδρά μαζί σας και θέλει να μοιραστεί. Μπορεί να δείξει κάτι, να κερδίσει την προσοχή σας και να χειροκροτήσει όταν το δείτε και εσείς και μιλήσετε για αυτό. Μπορεί να φαίνεται πολύ απλό σε εσάς, αλλά για εκείνο είναι κάτι πολύπλοκο. Έρευνα δείχνει ότι αυτή η κίνηση μπορεί να σημαίνει ότι τα μωρά γνωρίζουν τα παρελθοντικά και μελλοντικά γεγονότα, καθώς και τα αντικείμενα που δεν είναι πια εκεί. Όταν του δείχνετε εσείς κάτι, καταλαβαίνει γρήγορα ότι προσπαθείτε να του πείτε κάτι.

Ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση. Κάθε φορά που το παιδί αποπειράται να δείξει κάτι, αναγνωρίστε το με ενθουσιασμό. Όταν ανταποκρίνεστε έτσι, ενθαρρύνετε την προσπάθεια και το κάνει με μεγαλύτερη χαρά νιώθοντας ότι έτσι επικοινωνεί μαζί σας. Το διάβασμα και το τραγούδι πυροδοτούν το ενδιαφέρον του γιατί του δίνουν τη δυνατότητα να δείξει και να πιάσει.

Χτίστε τις γλωσσικές ικανότητες. Κάθε φορά που σας δείχνει κάτι, δείξτε ενθουσιασμό και πείτε του πώς λέγεται. Είναι το πρώτο στάδιο προς τη γλωσσική του ανάπτυξη.

Μην ανησυχείτε για τις διαφορές στις δεξιότητες. Κάποια μωρά το κάνουν πολύ συχνά ενώ άλλα μπορεί να οδηγήσουν τους ενήλικες στο σημείο ενδιαφέροντος. Υπάρχουν μωρά που χρησιμοποιούν περισσότερο τις λέξεις, όταν μπορέσουν, και λιγότερο τις χειρονομίες. Παρόλα αυτά, αν βλέπετε ότι δεν δείχνει ή δεν προσπαθεί να καθοδηγήσει την προσοχή σας μέχρι τους 18 μήνες, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.