Οι βασικές απαγορεύσεις που αφορούν στη διατροφή του μωρού πριν το πρώτο χρόνο είναι το μέλι και ο,τιδήποτε αποτελεί κίνδυνο για πνιγμό. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν κανόνες που να ισχύουν το ίδιο για όλα τα παιδιά. Μπορείτε να του συστήνετε μία νέα τροφή κάθε λίγες ημέρες ώστε να παρακολουθείτε την αντίδρασή του σε αυτήν.

 

Φράουλες και μούρα. Σερβίρετέ τα σε μικρά κομμάτια για να τα πιάνει με το χέρι ή ανακατέψτε διάφορα φρούτα στο μπλέντερ ώστε να γίνει πουρές με κομματάκια.

Σπανάκι και άλλα λαχανικά με φύλλα. Τα περισσότερα μωρά είναι ανοιχτά στο να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Αν όμως βλέπετε ότι διστάζει ή αρνείται, μην εγκαταλείπετε αμέσως. Αν μιλάμε ειδικά για τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εξοικειώστε το παιδί με αυτές τις γεύσεις ώστε να τις τρώει και αργότερα.

Μοσχάρι. Αποτελεί καλή επιλογή για μικρά παιδιά γιατί είναι γεμάτο πρωτεΐνη και ψευδάργυρο. Μπορείτε να το σερβίρετε σε μορφή πουρέ ή να το αναμίξετε με πατάτα ή γλυκοπατάτα.

Αυγά. Με 6 γραμμάρια πρωτεΐνη ανά αυγό συν τα καλά λίπη που περιέχονται μέσα στην τροφή, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τα μικρά παιδιά. Προσθέστε ένα αυγό στον πουρέ λαχανικών ή φτιάξτε μία ομελέτα και κόψτε την σε μπουκιές.

Φακές. Αν υπάρχει μία υψηλή πηγή σιδήρου, εκτός του κρέατος, αυτή είναι οι φακές. Μπορεί να τις φάει με λαχανικά, με βότανα και σε μορφή πουρέ.