Οι μπαμπάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού από τη γέννηση μέχρι και την ενηλικίωση. Αναρίθμητες έρευνες έχουν φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα. Τα παιδιά που έχουν μπαμπάδες που ασχολούνται ουσιαστικά με τη ζωή τους έχουν πλεονέκτημα (κοινωνικό και ακαδημαϊκό) συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν μηδενική ή απόμακρη σχέση. Μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρήκε ότι τα παιδιά με ενεργούς μπαμπάδες είχαν καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτή η θεωρία ισχύει ακόμα και στις περιπτώσεις διαζευγμένων ζευγαριών.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, τα παιδιά που έχουν μπαμπάδες που αφιερώνουν χρόνο στο να μάθουν πώς πήγε το σχολείο και γενικά η καθημερινότητα του παιδιού, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα στο σχολείο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν σύνδεση μεταξύ του πατρικού ενδιαφέροντος και της σχολικής επιτυχίας σε μελέτη 17.000 Βρετανών μαθητών.

Η επιρροή του μπαμπά στο γιο. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρουν επίσης ότι τα αγόρια που έχουν καλή σχέση και επικοινωνία με τους μπαμπάδες τους, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα με την αστυνομία όταν μεγαλώνουν. Ένας καλός μπαμπάς γίνεται θετικό πρότυπο για το γιο του και το βοηθά να υιοθετήσει μία υγιή ταυτότητα φύλου καθώς και συνειδητότητα των συναισθημάτων του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν το αγόρι δεν μπορεί να έχει άλλο πρότυπο, σε περίπτωση που μεγαλώνει μόνο με τη μαμά του. Ένας θείος, παππούς ή καλός οικογενειακός φίλος μπορεί να αναπληρώσει το κενό.

Μπαμπάς και κόρη. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ, τα κορίτσια που είχαν στενή και θετική σχέση με τον πατέρα τους κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε χρόνων της ζωής του, έφταναν αργότερα στην εφηβεία συγκριτικά με εκείνες που είχαν απόμακρη σχέση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημείωσαν ότι τα κορίτσια που είχαν καλό πατρικό πρότυπο, είχαν λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αυθεντική επιβράβευση και ο θαυμασμός από έναν πατέρα βοηθά την κόρη να εξελιχθεί σε μία ανεξάρτητη γυναίκα με αυτοπεποίθηση.