Τα πρώτα παιδιά έχουν την τάση να γίνονται μικροί ενήλικες πολύ πριν έρθει η ώρα τους. Δουλεύουν σκληρά, τα καταφέρνουν σε όλα και θέλουν να ικανοποιούν τους γονείς τους. Ωστόσο, είναι συγκεντρωτικοί και θέλουν να γίνονται τα πράγματα με το δικό τους τρόπο. Πώς θα μεγαλώσετε το παιδί με τέτοιο τρόπο ώστε η σειρά γέννησής του να λειτουργεί υπέρ του;

  1. Αφήστε το να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Στα δικά σας μάτια μπορεί να είναι ένα πολυτάλαντο παιδί που τα καταφέρνει σε όλα, αλλά είστε σίγουρη ότι του αρέσει αυτό που κάνει; Από τη στιγμή που τα πρωτότοκα υπερπροσπαθούν σε ό,τι κάνουν, είναι πολύ πιθανό να κάνουν ό,τι τους ζητήσετε, ανεξαρτήτως από το αν τους αρέσει. Αφήστε το λοιπόν να επιλέξει αυτό που θέλει εκείνο.
  2. Μην του δίνετε το ρόλο του babysitter. Δεν είναι ευθύνη του παιδιού να προσέχει συνέχεια τα μικρότερα αδέρφια του ούτε να έρχεται να σας λέει όταν κάνουν κάτι κακό.
  3. Βοηθήστε το να δει τη μεγάλη εικόνα. Τα πρώτα παιδιά έχουν τόσο την τάση να συγκεντρώνονται στο πώς θα τελειοποιήσουν αυτό που έχουν να κάνουν, που μπορεί να μην βλέπουν τίποτα άλλο. Η τελειομανία δεν είναι προσόν και πρέπει να το αντιληφθείτε πρώτα εσείς.
  4. Μην είστε περήφανη για τις ικανότητές του, αλλά για το ίδιο. Όταν το παιδί βλέπει ότι χαίρεστε και μιλάτε για εκείνο όταν παίρνει καλούς βαθμούς ή αποδίδει εξαιρετικά στο ρεσιτάλ πιάνου, προσπαθεί κι άλλο για να αποδείξει την αξία του. Μην το επιβραβεύετε για τα επιτεύγματά του, αλλά για το ίδιο.
  5. Διδάξτε του το συμβιβασμό. Εάν θέλει πάντα τα πράγματα να γίνονται με το δικό του τρόπο, αυτό θα δημιουργήσει δυσαρέσκεια στους φίλους του. Πρέπει να μάθει να κάνει τη μισή διαδρομή και να συνεργάζεται.
  6. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του, ειδικά αν έχει κι άλλα αδέρφια. Τα μεγάλα παιδιά νιώθουν συχνά παραμελημένα από τους γονείς επειδή ασχολούνται περισσότερο με τα αδέρφια τους.