Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού χτίζεται καθώς μεγαλώνει και καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά από μικρόβια, ιούς και άλλους ξένους οργανισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παιδίατροι θεωρούν φυσιολογικό το να πλήττονται τα παιδιά από γρίπη και κρυώματα 6 με 8 φορές το χρόνο. Εσείς, ως γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να ενισχύσουν το ανοσοποητικό τους σύστημα με υγιεινές συνήθειες που θα τους ακολουθούν για όλη τους τη ζωή.

 

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι ποτέ αρκετά. Τα καρότα, τα πράσινα φασόλια, τα πορτοκάλια και οι φράουλες περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που βοηθά πάρα πολύ στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα παράγει λευκά αιμοσφαίρια και ιντερφερόνη που μπλοκάρει τους ιούς. Τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα. Μία μερίδα ισούται με 2 κουταλιές της σούπας για τα μωρά και 1 φλιτζάνι για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Όσο περισσότερος ύπνος, τόσο το καλύτερο. Είναι γνωστό ότι ο ελάχιστος ύπνος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ελαττώνει τους ‘δολοφόνους’ των ξένων μικροοργανισμών. Όσο το παιδί μεγαλώνει, μειώνονται οι ώρες ύπνου, παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να κοιμάται πολύ χωρίς να ξυπνά μέσα στη νύχτα.

Θηλάστε το βρέφος. Το μητρικό γάλα ατσαλώνει τον οργανισμό κόντρα σε μολύνσεις του αυτιού, σε αλλεργίες, διάρροια, μηνιγγίτιδα, πνευμονία και άλλες ασθένειες. Ενδυναμώνει την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύει το παιδί από διαβήτη που εξαρτάται από την ινσουλίνη. Οι παιδίατροι συστήνουν να θηλάσετε για τον 1ο χρόνο, αλλά αν αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, κάντε του τουλάχιστον για τους πρώτους 3 μήνες.

Σωματική άσκηση. Μπορείτε να γυμναστείτε σαν οικογένεια και να πάτε για περπάτημα ή ποδήλατο δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα στο παιδί. Η σωματική άσκηση αυξάνει τις φυσικές ασπίδες του οργανισμού.

Φροντίστε την υγιεινή του παιδιού. Είναι σημαντικό να πλένει πάντοτε τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας, όταν φυσά τη μύτη του και όταν επιστρέφει από το παιχνίδι. Σε περίπτωση που αρρωστήσει, πετάξτε την οδοντόβουρτσα και αγοράστε καινούρια για να μην ξανακολλήσει τον ιό που μεταφέρεται.

Κάπνισμα τέλος. Αν δεν μπορείτε να το κόψετε, φροντίστε να το κάνετε σε περιοχές που δεν επηρεάζουν το παιδί. Το παιδί διαθέτει λιγότερο εξελιγμένο σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού και αναπνέει γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται περισσότερο μέσα από το παθητικό κάπνισμα.