Η προσεκτική επιλογή των τροφών και η αναζήτηση των στοιχείων στη συσκευασία θα πρέπει να γίνεται τόσο για τα παιδιά σας όσο και για εσάς τους ίδιους. Καλό είναι να μην καταναλώνουμε προϊόντα που δεν εμπιστευόμαστε και που έχουν πολλά συντηρητικά. Παρόλα αυτά, οι πολλές πληροφορίες και η διατροφική ορολογία μας μπερδεύει και δεν ξέρουμε πού να δώσουμε περισσότερη σημασία. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Πού βρίσκονται οι ετικέτες και πώς μας βοηθούν; Βρίσκονται σε όλες τις τροφές, εκτός από τα πολύ μικρά πακέτα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα οργανικά προϊόντα. Σας ενημερώνουν για τα συστατικά και τα συντηρητικά που εμπεριέχονται στο προϊόν, σας παρέχουν πληροφορίες για τη διατροφική αξία και την ποσότητα του κάθε συστατικού και φυσικά την ονομασία του κατασκευαστή. Σε κάποιο σημείο της ετικέτας θα βρείτε μία ένδειξη που θα λέει ‘διατροφικές πληροφορίες’ ή κάτι ανάλογο, με υποκατηγορίες: πόσες μερίδες, επίπεδα ενέργειας, πρωτεΐνης, λίπους, υδατανθράκων, σακχάρων και νατρίου.

Τα συστατικά στις ετικέτες. Μία ετικέτα μπορεί να αναφέρει μόνο τα συστατικά που θα βρείτε μέσα. Αν δηλαδή λέει γιαούρτι με φράουλες, θα πρέπει να υπάρχουν φράουλες μέσα στο προϊόν. Το ίδιο ισχύει και για την ποσότητά του. Πρέπει να γνωρίζετε δηλαδή το ποσοστό φράουλας μέσα στο γιαούρτι. Για παράδειγμα, 20%. Τα συστατικά πρέπει να είναι καταγεγραμμένα με σειρά βάρους. Πρέπει να ξεκινάει πάντα με αυτό που βρίσκεται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο προϊόν και να καταλήγει σε αυτό με τη μικρότερη περιεκτικότητα.

Όταν θέλετε να κάνετε την πιο υγιή επιλογή, πρέπει να συγκρίνετε πρώτα τις διαφορετικές μάρκες του ίδιου προϊόντος και να ελέγξετε ποιο έχει χαμηλότερο κορεσμένο λίπος, νάτριο, ζάχαρη και ίνες.

 

Τι πρέπει να προσέξετε:

Ενέργεια. Την αναγνωρίζετε από την ένδειξη kj (kilojoules). Την παίρνετε από τα λίπη, τις πρωτείνες και τους υδατάνθρακες. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τις τροφές με τα λιγότερα kj, που όμως χαρίζουν και χαμηλότερη ενέργεια.

Τα ‘καμουφλαρισμένα’ λίπη, αλάτι και ζάχαρη. Κάποιες τροφές δεν τα αναφέρουν με το όνομά τους αλλά χρησιμοποιούν άλλη διατροφική ορολογία. Όσο μεγαλύτερη είναι όμως η ποσότητά τους, τόσο πιο ανθυγιεινή είναι η τροφή που τα περιέχει.

Λίπη. Τα λίπη παρουσιάζονται συνήθως ως καρύδα, φοινικέλαιο, κρέμα, λαρδί, μαγιονέζα, ξινή κρέμα, λίπη λαχανικών, αυγό, σκόνη γάλακτος και μονο/δι/τριγλυκερίδια.

Η ζάχαρη εμφανίζεται και ως καστανή ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, φρουκτόζη, γλυκόζη, σιρόπι φρούτων, λακτόζη, σιρόπι σφενδάμου, βύνη ή σορβιτόλη.

Το αλάτι εμφανίζεται ως μαγειρική σόδα, νάτριο, εκχύλισμα μαγιάς ή κρέατος, θαλασσινό αλάτι ή νιτρικό αλάτι.

Προσοχή σε ορισμένα συντηρητικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Οι χρωστικές και τα προσθετικά γεύσης ίσως κάνουν κακό στο παιδί σας οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για τυχόν αλλεργίες και δυσανεξίες.

Αλλεργίες. Οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργία είναι τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το ψάρι, το αγελαδινό γάλα, αυγά από κότα, το σουσάμι, τα όσπρια και το σιτάρι. Καλό είναι επίσης να ψάξετε την ένδειξη ‘ίσως περιέχει’, σε περίπτωση που το προϊόν έχει εκτεθεί σε αλλεργιογόνες τροφές.

Οι ‘παρεξηγήσεις’ που δημιουργούν οι ετικέτες. Εάν βλέπετε να αναγράφεται ‘καθόλου χοληστερόλη’, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέσα λιπαρά. Ένα ανάλογο παράδειγμα είναι το ‘χωρίς ζάχαρη’ που ισχύει αλλά που δεν σημαίνει ότι μέσα δεν υπάρχει, αλάτι λίπη και kj σε άλλη μορφή.