Ίσως αναρωτιέστε για το αν το μωρό σας θα θυμάται μία συγκεκριμένη στιγμή, ένα παιχνίδι ή την πρώτη επίσκεψη στο χωριό σας. Αν και μάλλον δεν θα τις θυμάται αργότερα, είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξή του. Κι αυτό γιατί οι αναμνήσεις παρέχουν τα ‘τουβλάκια’ της μάθησης. Μέσα από την ανάμνηση και τη διατήρηση των πληροφοριών, τα μωρά είναι σε θέση να κατανοήσουν το περιβάλλον τους. Η μνήμη δεν λειτουργεί ακόμα όπως η ενήλικη και το μωρό δεν είναι σε θέση να ανακαλέσει γεγονότα που έχουν συμβεί. Αυτές οι δεξιότητες θα αναπτυχθούν φυσικά, αλλά υπάρχουν εύκολοι τρόποι για εσάς ώστε να βοηθήσετε τη διαδικασία.

 

  • Να είστε ευρηματικοί. Όταν το μωρό βιώνει κάτι για πρώτη φορά, αυτό διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αποθήκευση των αναμνήσεων. Προκαλεί επίσης τη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Χαϊδέψτε την κοιλίτσα του με ένα φτερό, δείξτε του πώς να ζουλάει ένα παιχνίδι μπάνιου ή παίξτε μαζί στο γρασίδι.
  • Επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη. Δεν χρειάζεται να είναι όλα διαφορετικά όλη την ώρα. Ο εγκέφαλος κουρδίζει κάποιες από τις ήδη διαμορφωμένες συνδέσεις και αυτή η διαδικασία απαιτεί επανάληψη. Κάντε ίδια πραγματάκια, όπως τραγούδια με παλαμάκια ή παίξτε το αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Χρησιμοποιήστε λέξεις. Τα μωρά που έχουν γονείς με μεγάλο λεξιλόγιο, ξεκινούν να μιλούν πιο σύντομα και αποθηκεύουν περισσότερες λέξεις. Όταν του μιλάτε, χαμογελάστε, διατηρήστε οπτική επαφή και επαναλάβετε τους ήχους που κάνει.