Το να βοηθάτε το μωρό να παίρνει σταθερά βάρος κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, μπορεί να γίνει πρόκληση. Παρακάτω θα βρείτε τι χρειάζεστε να ξέρετε για την πρόσληψη βάρους του μωρού, πώς θα σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού και πώς θα διασφαλίσετε ότι το παιδί παραμένει υγιές και ικανοποιημένο.

Νεογέννητο. Το βρέφος είναι πιο εύθραυστο από ποτέ και πολλά μωρά χάνουν βάρος αμέσως μετά τον τοκετό. Ένα υγιές παιδί επανακτά το σωματικό βάρος του τοκετού μέσα σε 10-12 μέρες. Πρέπει να πίνει γάλα ή βρεφικό εμπορίου, αλλά αφού συμβουλευτείτε το γιατρό αναφορικά με τυχόν αλλεργίες ή διατροφικές ευαισθησίες.

1ος μήνας. Εάν το τάισμα γίνεται σωστά, το μωρό ξεκινά να παίρνει βάρος σταθερά (περίπου 170 γραμ. την εβδομάδα) ενώ οι ώρες ταΐσματος είναι απρόβλεπτες και δεν μπορούμε να ξέρουμε με ακρίβεια πόσο γάλα θα καταναλώνει κάθε φορά. Συνήθως τρώει κάθε 2-3 ώρες.

2ος μήνας. Μην δοκιμάσετε να του δώσετε στερεά τροφή πριν τους 4 μήνες γιατί αυτό θα προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Συνεχίστε κανονικά με βρεφικό γάλα.

3ος μήνας. Ξεκινά να απομακρύνεται από τη σταθερή πρόσληψη βάρους και σταδιακά μειώνεται. Μέχρι τους 7 μήνες, θα παίρνει το πολύ 1 κιλό το μήνα. Η συχνότητα μειώνεται στις 5-7 φορές την ημέρα και θα ξυπνά όλο και συχνότερα μέσα στη νύχτα επειδή πεινάει.

4ος μήνας. Προς το τέλος αυτού του μήνα, κάποια μωρά ξεκινούν να δίνουν ενδείξεις ότι είναι έτοιμα για στερεές τροφές. Μπορεί να κρατά όρθιο το κεφάλι του, κάθεται χωρίς υποστήριξη και ενδιαφέρεται για αυτό που τρώτε. Η μετάβαση είναι λεπτό θέμα, οπότε μην το πιέζετε.

5ος μήνας. Σε αυτό το σημείο, το βάρος του νεογέννητου πρέπει να έχει διπλασιαστεί. Αν ξεκινά τις στερεές τροφές, ξεκινήστε με τροφές σε υφή πουρέ.

6ος μήνας. Αν δεν έχετε ξεκινήσει με τα στερεά, τώρα είναι η ώρα. Κάθε φορά που δοκιμάζει μία νέα τροφή, περιμένετε τρεις μέρες μην τυχόν παρουσιάσει κάποια αλλεργία.

7ος μήνας. Το μωρό ξεκινά να παίρνει 1 κιλό το μήνα. Εάν βλέπετε ότι παίρνει περισσότερο ή λιγότερο, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Μπορείτε να συνδυάσετε το γάλα με φρούτα, λαχανικά και κρέας.

8ος μήνας. Δοκιμάστε πουρέ με μικρά κομματάκια μέσα ή finger food με λαχανικά, ζυμαρικά, τυρί και μπιφτέκια.

9ος μήνας. Πολύ finger food μέσα από σνακ, πουρέ με περισσότερα κομμάτια, αρκεί να μην υπάρχει κίνδυνος πνιγμού από αυτά που έχει στο πιάτο του.

10ος μήνα. Αυξάνεται η σωματική κίνηση και μειώνεται η πρόσληψη βάρους. Συνεχίστε να του δίνετε finger food που του αρέσει και δοκιμάστε περισσότερα πράσινα λαχανικά και πιο σκληρά φρούτα, όπως τα μήλα.

11ος-12ος μήνας. Ξεκινά να κάνει τα πρώτα του βήματα και το βάρος του νεογέννητου έχει πλέον τριπλασιαστεί.