Όσο πιο νωρίς μάθει το παιδί να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του όταν έρθει η ώρα. Ποιες είναι οι δουλειές του σπιτιού με τις οποίες μπορείτε να το εξοικειώσετε από νωρίς;

  • Να μαζεύει τα βιβλία και τα παιχνίδια του. Είναι πάντα καλό να συνηθίζει να μαζεύει τα δικά του πράγματα κάθε φορά που παίζει. Βρείτε μαζί ένα χώρο στο δωμάτιό του για να τα τακτοποιεί εκεί και αποκαλέστε τον σπίτι των παιχνιδιών. Μπορείτε να βάλετε κουτιά, καλάθια αλλά και τα κλασικά ράφια. Κάντε το αρχικά σαν παιχνίδι με ερωτήσεις ‘πού είναι το αρκουδάκι σου’ ή ‘βλέπεις το φορτηγάκι’;
  • Να μαζέψει τα άπλυτα. Κάθε φορά που βγάζει τα ρούχα του για να κάνει μπάνιο ή όταν λερώνεται κάτι, μπορεί να μάθει ότι δεν τα αφήνουμε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι. Τα βάζουμε στο καλάθι με τα άπλυτα.
  • Να βοηθήσει με το κατοικίδιο. Καταρχάς, όταν ασχολείται με το ζωάκι του σπιτιού, μαθαίνει τη σημασία της φροντίδας και της προσοχής. Το παιδί μπορεί να μάθει πώς να μετρά και να βάζει στο μπολ του φαγητό και ότι το νερό μπαίνει σε άλλο μπολ.
  • Να ξεσκονίζει με τις κάλτσες. Εάν βάλει τα χέρια του μέσα σε παλιές αθλητικές κάλτσες, μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να καθαρίσει τη σκόνη από τα χαμηλά ράφια και το κομοδίνο του.
  • Να τακτοποιεί τα λαχανικά μετά το σούπερ μάρκετ. Μπορεί να τα βγάλει από τις σακούλες, να του μάθετε ποιο λαχανικό είναι ποιο και να το βάλει είτε σε καλάθι στο τραπέζι είτε στο ψυγείο.