Θεωρείτε ότι το μωρό παραείναι μικρό για να απολαύσει τις χαρές του διαβάσματος; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Έρευνα δείχνει ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς  να ξεκινήσετε τα βιβλία με το παιδί σας. Είναι μία μοναδική δραστηριότητα για τους δυο σας που γίνεται μία ιδιαίτερη στιγμή. Εκθέτει το μωρό στον ήχο της φωνής σας και το ανακουφίζει. Αλλά βοηθά και εσείς στο να ‘δεθείτε’ ακόμα περισσότερο μαζί του.

Το προετοιμάζει για να διαβάζει μόνο του. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει τι του λέτε, ακούει το ρυθμό, την τονικότητα και την ένταση της φωνής σας. Έρευνα δείχνει ότι όσες περισσότερες λέξεις ακούει, τόσο καλύτερα προετοιμάζεται για να διαβάζει μόνο του.

Ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου. Τα παιδιά που διαβάζουν με τους γονείς από πολύ μικρή ηλικία, έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο και εξελιγμένες μαθηματικές δεξιότητες.

Τα εισάγει στο συναίσθημα. Το μωρό εκτίθεται σε συναισθήματα μέσα από διαφορετικούς ήχους που κάνετε στο διάβασμα, είτε είναι η φωνή ενός χαρακτήρα είτε η περιγραφή αυτού που διαβάζετε. Του δίνετε να καταλάβει ότι οι λέξεις έχουν νόημα και οι συγκεκριμένοι ήχου σημαίνουν συγκεκριμένα πράγματα.

Τους μαθαίνετε ότι το διάβασμα ισούται με διασκέδαση. Όταν το κάνετε μέρος της ρουτίνας σας, του μαθαίνετε ότι το διάβασμα είναι κάτι που προκαλεί απόλαυση και όχι αγγαρεία.