Η μητρότητα είναι ένας ρόλος με πολλές προκλήσεις. Τα συναισθήματα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά όσο περισσότερη αυτοπεποίθηση έχουμε, τόσο λιγότερο άγχος νιώθουμε. Ακόμα όμως και όταν δεν νιώθουμε βεβαιότητα για αυτά που κάνουμε, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν αναγνωρίζουμε τη μεγάλη ευθύνη του ρόλου μας, παίρνουμε το πρώτο βήμα για να φτάσουμε να γίνουμε εξαιρετικές μαμάδες.

  1. Ξεπεράστε το σύνδρομο της κακής μαμάς. Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην νιώθει ανεπαρκής μαμά, έστω και μία φορά στη ζωή της. Όταν όμως φτάσετε στο σημείο να νιώθετε ατελείωτες ενοχές, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες: σκεφτείτε τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση. Κάνατε όντως κάτι κακό; Δεύτερον, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλα τα παιδιά θα χτυπήσουν κάποια στιγμή. Τρίτον, κάντε την αλλαγή που θα αποτρέψει το πρόβλημα την επόμενη φορά. Τέλος, αφήστε το πρόβλημα εκεί που ανήκει. Στο παρελθόν.
  2. Βρείτε ένα ιδιωτικό μέρος. Όταν το παιδί δυσκολεύεται να ηρεμήσει, βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου θα είστε οι δυο σας και δεν θα έχετε κοινό, αλλά ούτε θα ακούσετε και περιττές συμβουλές.
  3. Δείξτε αποφασιστικότητα. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας γρήγορα και με αυτοπεποίθηση. Ακούστε τον εαυτό σας και δοκιμάστε τη λύση που έχετε σκεφτεί.
  4. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας. Αν δεν το κάνετε συχνά και είναι δικαιολογημένο, δεν πειράζει αν το παιδί σας σας δει εκνευρισμένη. Έτσι θα μάθει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και δεν θα φοβάται να τα εκδηλώσει στους οικείους του.
  5. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Έστω και 15 λεπτά την ημέρα αρκούν για να βρείτε μία ισορροπία στην τρελή καθημερινότητα. Διαφορετικά, θα είστε ανυπόμονη και μόνιμα εκνευρισμένη. Φορτίστε τις μπαταρίες σας με ένα γρήγορο μπάνιο, χαλαρή μουσική ή με ένα βίντεο γυμναστικής.