Αναρίθμητες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση οποιασδήποτε βίας στο παιδί μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και προβλήματα ψυχικής υγείας. Πώς θα σταματήσετε τη βία τη στιγμή που νιώθετε ότι μπορεί και να το κάνετε;

Ακούστε και χρησιμοποιήστε τις λέξεις σας. Ο τρόπος που επικοινωνείτε με το παιδί είναι η καλύτερη πρόληψη. Μιλήστε χωρίς να δίνετε μεγάλες διαλέξεις και εξηγήστε τους κανόνες σε κατανοητή γλώσσα για το παιδί. Αυτό σημαίνει ότι διατηρείτε την ψυχραιμία σας, χαμηλώνετε στο ύψος του παιδιού και χρησιμοποιείτε απλές προτάσεις. Ακούστε αυτά που έχει να πει και δώστε του επιλογές, αντί να του λέτε τι να κάνει και τι να μην κάνει. Έτσι θα είναι πιο συνεργάσιμο και θα νιώσει ότι το ακούτε και το καταλαβαίνετε.

Κάντε focus στα θετικά στοιχεία. Μην δίνετε τόσο μεγάλη σημασία σε αυτά που κάνει και δεν σας αρέσουν εκτός αν βλέπετε ότι θέλει να κερδίσει την προσοχή σας και δεν ξέρει πώς αλλιώς να το κάνει. Αν το κάνετε όμως μεγάλο θέμα, θα συνεχίσει να το επαναλαμβάνει επειδή βλέπει ότι λειτουργεί. Αντιθέτως, επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά.

Βρείτε ένα σημείο για time out. Όταν τα παιδιά νιώθουν υπερδιέγερση ή παθαίνουν υστερία, δεν μπορούν να ηρεμήσουν από μόνα τους. Βρείτε λοιπόν ένα ήσυχο και ασφαλές σημείο, εξηγήστε του γιατί το κάνετε αυτό και μείνετε εκεί για σύντομο χρονικό διάστημα.

Δώστε στον εαυτό σας ένα time out. Όταν νιώθετε ότι πάτε να χτυπήσετε το παιδί, μάλλον συμβαίνει επειδή νιώθετε κούραση, απόγνωση και εκνευρισμό. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και ζητήστε από το σύντροφο ή ένα δικό σας άνθρωπο να αναλάβει για λίγο. Αν είστε έξω, σκεφτείτε πράγματα που σας χαλαρώνουν. Σε γενικές γραμμές, φροντίστε τον εαυτό σας με υγιεινή διατροφή, ύπνο και ποιοτικό χρόνο για εσάς.