Σύμφωνα με τους δερματολόγους, υπάρχει σωστός και λάθος αριθμός φορών που κάνουμε μπάνιο κάθε εβδομάδα. Οι γενικές οδηγίες λένε ότι κάνουμε μία φορά την ημέρα ή μέρα παραμέρα. Ακόμα όμως και αυτή η πρόταση εξαρτάται από το αν γυμναζόμαστε ή το πού ζούμε. Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που καθορίζουν τη συχνότητα του ντους στη δική μας περίπτωση;

  • Το επίπεδο δραστηριότητας. Υπάρχουν πλέον αρκετά προϊόντα που μπορούμε να βάλουμε στην τσάντα του γυμναστηρίου, όπως είναι τα υγρά μαντιλάκια, και μας κρατούν φρέσκους και καθαρούς. Κάνουμε ντους για να αφαιρέσουμε το λάδι, τα δερματικά κύτταρα, τον ιδρώτα, τα βακτήρια και τη βρωμιά. Όταν όλα αυτά συσσωρεύονται στο δέρμα μας, μπορούν να οδηγήσουν σε σπυράκια ή και μολύνσεις. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην ακμή, πρέπει να κάνουν ντους αμέσως μετά τη γυμναστική για να καθαρίσουν τους πόρους, ειδικά σε περίπτωση που φοράμε μέικαπ.
  • Ο τύπος του δέρματος. Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα, πρέπει να κάνουν μπάνιο μία φορά την ημέρα. Αλλά όσοι έχουν ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, μπορούν να κάνουν πιο αραιά ώστε να μειωθεί η ξηρότητα και η φλεγμονή. Αν γυμναζόμαστε και έχουμε ξηρό δέρμα, πρέπει να χρησιμοποιούμε σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες και να βάζουμε ενυδατική κρέμα αμέσως μετά. Μην ξεχνάτε ότι ο τύπος του δέρματος μπορεί να αλλάξει όσο μεγαλώνουμε, να εμφανίσουμε σημάδια και να χάσουμε το φυσικά έλαια του δέρματός μας.
  • Το περιβάλλον σας. Η άσκηση και η δουλειά δεν είναι τα μόνα πράγματα που προκαλούν ιδρώτα. Αν ζούμε σε ζεστό και υγρό περιβάλλον το καθημερινό ντους θα ελαχιστοποιήσει τα βακτήρια που εμφανίζονται στο δέρμα. Αν το κλίμα είναι πιο κρύο ή διανύουμε τους χειμερινούς μήνες, μπορούμε να κάνουμε λίγο πιο αραιά.
  • Το ζητούμενο δεν είναι το πόσο συχνά κάνουμε ντους, αλλά πόσο σωστά. Πρέπει να πλενόμαστε με χλιαρό νερό, για λιγότερο από 10 λεπτά και να μην κάνουμε απολέπιση σε καθημερινή βάση, εκτός αν το προτείνει ο δερματολόγος.