Το πρωί αρπάζουμε κάτι γρήγορα από το ψυγείο πριν τη δουλειά, το μεσημέρι καταβροχθίζουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας και το βράδυ δεν είμαστε σίγουροι για το τι καταναλώσαμε μετά το γυμναστήριο. Όλα αυτά είναι παραδείγματα της κακής και απρόσεκτης διατροφής. Το βασικότερο πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο το τι τρώμε, αλλά το πώς. Η προσεκτική διατροφή είναι μία στρατηγική που κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και μας βοηθά να τρώμε πιο υγιεινά και να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας. Αποδεχόμαστε δηλαδή το σώμα μας και ίσως έτσι χάνουμε πιο εύκολα βάρος.

Η ιδέα της προσεκτικής διατροφής με επίγνωση, έχει να κάνει με τη συγκέντρωση της προσοχής στο εδώ και τώρα και στο να μην ανησυχούμε για το πριν και το μετά. Τώρα ξεκινάμε να παρατηρούμε τις γεύσεις των τροφών και να καταλαβαίνουμε πλήρως πότε έχουμε χορτάσει. Αυτό μειώνει και τις πιθανότητες του να φάμε από βαρεμάρα ή αμηχανία.

Πρώτον, αναπνεύστε. Πριν φάτε, ρωτήστε τον εαυτό σας ‘πεινάω’; Έπειτα πάρτε μία βαθιά και αργή ανάσα για να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα. Το φαγητό δεν λύνει το θυμό ή την απογοήτευση. Μπορεί να μας ανακουφίζει για λίγη ώρα αλλά το πρόβλημα θα υπάρχει και μετά.

Δώστε στο φαγητό την προσοχή που του αξίζει. Κλείστε την τηλεόραση και το λάπτοπ και συγκεντρωθείτε απόλυτα σε αυτό που κάνετε. Γευτείτε το με όλες τις αισθήσεις πριν το βάλετε στο στόμα σας.

Μασήστε αργά. Γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό; Γιατί το έντερο χρειάζεται 20 λεπτά για να ενημερώσει τον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει. Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι όταν εξασκούν την προσεκτική διατροφή με επίγνωση, έχουν μειωθεί και τα εντερικά προβλήματα.

Απολαύστε κάθε μπουκιά. Βρείτε την απόλαυση, μοιραστείτε το φαγητό με φίλους και πειραματιστείτε με νέες γεύσεις και πιάτα.

Αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο στη διατροφή μας. Ο σκοπός είναι να μένουμε στο εδώ και τώρα σε ο,τιδήποτε κάνουμε και να το απολαμβάνουμε σαν να μην υπάρχει αύριο.