Προκειμένου να χάσετε βάρος πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Διαφορετικά θα επεξεργαστεί ο οργανισμός σας 200 θερμίδες από πατατάκια και διαφορετικά 200 θερμίδες από όσπρια.

Οι παρακάτω τροφές δεν έχουν θέση στη διατροφή σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε (και να μείνετε υγιής).

1. Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει: λευκό ψωμί, άσπρο ρύζι, λευκά ζυμαρικά

Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να μειώσετε την όρεξή σας για φαγητό, πρέπει να αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες.

Αντιθέτως, πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απλοί υδατάνθρακες, οι οποίοι ωστόσο δρουν ως σύνθετοι και άρα είναι καλοί για τη δίαιτά σας.

2. Τρόφιμα και ποτά με προσθήκη ζάχαρης

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει: αναψυκτικά, χυμούς φρούτων, γιαούρτι με γεύση φρούτων

Η ζάχαρη δεν εντοπίζεται μόνο στα γλυκά. Είναι σημαντικό να σταματήσετε την κατανάλωση κάθε μορφής ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης αυτής που περιέχεται στα προπαρασκευασμένα φαγητά, τα αναψυκτικά και το λευκό αλεύρι.

3. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει: αλλαντικά, συσκευασμένα σνακ, junk food

Ορισμένα τρόφιμα υποβάλλονται σε χαμηλό επίπεδο επεξεργασίας που δεν επηρεάζει τη διατροφική τους αξία, όπως τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Άλλα τρόφιμα είναι πιο επεξεργασμένα και τους προστίθεται ζάχαρη, αλάτι ή/και λίπος.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, χρώματα και γεύσεις, πολλά από τα οποία είναι τεχνητά. Το περιττό αλάτι, η ζάχαρη και το λίπος σε αυτού του είδους τις επεξεργασμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν το βάρος σας.

4. Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει: τηγανητές πατάτες, πίτσες, τηγανητό κοτόπουλο

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση λιπαρών, τηγανητών τροφών σε τακτική βάση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, ενώ προτείνουμε να βγάλετε αυτά τα τρόφιμα από το πιάτο σας, μην ξεχνάτε ότι το υγιές λίπος αποτελεί βασικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Απλά επιδιώξτε να πάρετε το μεγαλύτερο μέρος του λίπους σας από πηγές ακόρεστου λίπους, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος.

5. Αλκοόλ

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει: μπίρα, κρασί, κοκτέιλ και ό,τι περιέχει αλκοόλ

Δε λέμε ότι δεν μπορείτε ποτέ να πιείτε ένα ποτήρι κρασί ή ένα δροσιστικό μοχίτο, αλλά ένα ποτό – ή περισσότερα – κάθε βράδυ κάνει πιο δύσκολο το να χάσετε βάρος, τόσο εξαιτίας των επιπλέον θερμίδων όσο και γιατί μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας για φαγητό.