Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την υγεία. Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό σας, να προκαλέσει αύξηση βάρους, ακόμη και να βλάψει όργανα, όπως την καρδιά και το συκώτι σας.

Αλλά αυτό που τρώτε επηρεάζει επίσης ένα άλλο όργανο – το δέρμα σας.

Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τη διατροφή και το σώμα, είναι όλο και πιο σαφές ότι αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και τη γήρανση του δέρματός σας.

Δείτε, λοιπόν, τα καλύτερα τρόφιμα για να κρατάτε το δέρμα σας υγιές.

  1. Λιπαρά ψάρια. Λιπαρά είδη ψαριών, όπως ο σολομός, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να διατηρήσουν το δέρμα ενυδατωμένο. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου.
  2. Αβοκάντο. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε ωφέλιμα λίπη και περιέχουν βιταμίνες Ε και C, οι οποίες είναι σημαντικές για ένα υγιές δέρμα. Περιέχουν επίσης ενώσεις που μπορούν να προστατέψουν το δέρμα σας από τη φθορά από τον ήλιο.
  3. Καρύδια. Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή βασικών λιπών, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, σεληνίου και πρωτεΐνης – τα οποία είναι όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το δέρμα σας για να παραμείνει υγιές.
  4. Γλυκοπατάτες. Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία προστατεύει το δέρμα σας από τη φθορά από τον ήλιο.
  5. Πιπεριές. Οι πιπεριές περιέχουν άφθονο β-καροτένιο και βιταμίνη C, δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά για το δέρμα. Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου, της δομικής πρωτεΐνης που κρατά το δέρμα σφριγηλό.
  6. Μπρόκολο. Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και καροτενοειδών που είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος. Περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, η οποία αποτοξινώνει τον οργανισμό και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  7. Ντομάτες. Οι ντομάτες αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης C και όλων των καροτενοειδών, ιδιαίτερα του λυκοπενίου. Αυτά τα καροτενοειδή προστατεύουν το δέρμα σας από τη φθορά από τον ήλιο και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή των ρυτίδων.
  8. Μαύρη σοκολάτα. Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα σας από το ηλιακό έγκαυμα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τις ρυτίδες, τη ροή του αίματος, την ενυδάτωση και την υφή του δέρματος.
  9. Πράσινο τσάι. Οι κατεχίνες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από τη φθορά από τον ήλιο και να μειώσουν την ερυθρότητα, καθώς επίσης και να βελτιώσουν την ενυδάτωση και την ελαστικότητά του.
  10. Καρότα.  Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη C, η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Βοηθάει στην ταχύτερη αποκατάσταση του δέρματος από τραύματα. Το β-καροτένιο στα καρότα μειώνει επίσης τη φλεγμονή του δέρματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης.