Υλικά για το ψωμί:

1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα

μισό φλιτζάνι και 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη

2μιση κουταλάκια μαγιά

4μιση φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια αλάτι

2 αυγά

μισό φλιτζάνι βούτυρο

λίγος κρόκος για γλασάρισμα

 

Για τα αυγά:

4 μεγάλα αυγά

1 φλιτζάνι βραστό νερό

2 κουταλάκια λευκό ξίδι

χρώματα ζαχαροπλαστικής

 

Εκτέλεση:

  1. Λαδώστε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα μικρό, προσθέστε γάλα και 1 κουταλάκι ζάχαρη και μαγιά. Αφήστε τα για 8 λεπτά. Στο μπολ του μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το μείγμα του γάλακτος και της μαγιάς και τα αυγά. Ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μία πολύ μαλακή ζύμη για 5 λεπτά περίπου. Ανεβάστε την ταχύτητα του μίξερ και ρίξτε ένα κουταλάκι βούτυρο τη φορά ανακατεύοντας περίπου για 15 λεπτά.
  2. Μεταφέρτε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ, καλύψτε και αφήστε το σε ζεστό σημείο για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
  3. Στο μεταξύ φτιάξτε τα αυγουλάκια: βάλτε τα σε μία κατσαρόλα και καλύψτε τα με νερό. Όταν φτάσει το νερό σε σημείο βρασμού, καλύψτε την κατσαρόλα, κλείστε το μάτι και αφήστε τα για 11 λεπτά. Μετά μεταφέρτε τα σε κρύο νερό.
  4. Μοιράστε 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 μπολ. Προσθέστε 1 κουταλάκι ξίδι και διαφορετικό χρώμα σε κάθε μπολ. Ρίξτε ένα αυγό τη φορά και αφήστε να καθίσει 5-10 λεπτά, ανάλογα με την ένταση που θέλετε να έχει το χρώμα. Αφαιρέστε τα με ένα κουτάλι.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και περάστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια. Φτιάξτε τρεις πλεξίδες και ενώστε τις αφήνοντας μία μεγάλη τρύπα στο κέντρο ώστε να μοιάζει με στεφάνι. Πιέστε τα αυγά μέσα στα κενά του ψωμιού και καλύψτε τη ζύμη για μισή ώρα. Περάστε με πινέλο τον κρόκο αυγό για να πάρει χρώμα και ψήστε στο φούρνο για μισή ώρα.