Το κλασικό θέμα συζήτησης σε παρέες με νέες μαμάδες ή μπαμπάδες. Ο ύπνος πλέον θεωρείται πολυτέλεια και ψάχνετε έστω και λίγα λεπτά για να ξεκουραστείτε λίγο. Αν και μιλάμε για μία νέα κατάσταση, στην οποία πρέπει να προσαρμοστείτε, πάντα πρέπει να βρίσκετε χρόνο για ύπνο. Δεν είναι μόνο απαραίτητος για εσάς τις ίδιες αλλά και για τη σωστή φροντίδα του παιδιού. Αν μάλιστα ήσαστε υπναράδες προ εγκυμοσύνης, θα είναι σοκ το ότι πρέπει να μειώσετε τις ώρες και να αυξήσετε τα διαλείμματα μεταξύ του ύπνου τον πρώτο καιρό. Χρειάζεται απλώς χρόνος μέχρι το μωρό να προσαρμοστεί και να αποκτήσει τη δική του ρουτίνα στον ύπνο.

Πόσο ύπνο χρειάζεστε τελικά; Σε γενικές γραμμές, οι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες την ημέρα ώστε να ξεκουραστούν πλήρως. Επειδή όμως η ποσότητα εξαρτάται από τον άνθρωπο, κάποιοι χρειάζονται 5 και άλλοι δεν μπορούν αν κοιμηθούν λιγότερο από 10 ώρες. Θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο αν δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί και νυστάζετε όλη μέρα, αν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, αν νιώθετε άγχος, εκνευρισμό ή καταθλιπτικά και αν σας παίρνει ο ύπνος για λίγο κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ξεκουραστείτε περισσότερο και κοιμηθείτε καλύτερα ακολουθώντας τις παρακάτω τεχνικές. Υιοθετήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και βοηθήστε τον εαυτό σας να κοιμηθεί κάνοντας κάτι χαλαρωτικό, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε απαλή μουσική. Αποφύγετε το τσάι, τους καφέδες και τα ενεργειακά ποτά που σας κρατούν σε υπερένταση και αφήστε στην άκρη το κινητό, το laptop και την τηλεόραση. Αν σας απασχολούν χιλιάδες πράγματα και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, γράψτε τα σε ένα τετράδιο. Βοηθά στο να αποτυπώσετε τις σκέψεις σας και να σημειώσετε αυτά που έχετε να κάνετε. Και φυσικά, μην αμελείτε τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση, έστω κι αν είναι 10 λεπτά περπάτημα τη μέρα.

Μοιραστείτε τις ευθύνες με τον μπαμπά του παιδιού. Οφείλετε να έχετε κι εσείς λίγο χρόνο για εσάς για να πάτε μία βόλτα, ή να κάνετε κάτι που σας γεμίζει. Ακόμα κι αν αυτό είναι ο ύπνος.

Ελαττώστε τις προσδοκίες σας. Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα τέλεια και ήρθε η ώρα να το αποδεχθείτε. Υπάρχουν μέρες που έχετε μπόλικη ενέργεια και άλλες που απλά σέρνεστε. Και δεν πειράζει. Μιλήστε με άλλους νέους γονείς και θα διαπιστώσετε ότι νιώθουν το ίδιο με εσάς.