Μάλλον το έχετε ακούσει ξανά, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε: έρευνες υποδηλώνουν ότι το 60-90% των ασθενειών σχετίζεται με το στρες.

Η φυσική φθορά που προκαλεί το στρες καταστρέφει το καρδιαγγειακό σύστημα, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζει το πεπτικό σύστημα, καταστρέφει τα επινεφρίδια (διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία) και εμποδίζει την ικανότητά σας να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε.

Τα υψηλά επίπεδα στρες θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία σας, καταστρέφουν τη σωματική σας υγεία αλλά καταστρέφουν και τη συναισθηματική και νοητική ισορροπία σας, μειώνοντας έτσι την ικανότητά σας να σκέφτεστε με σαφήνεια και αντικειμενικότητα και να λειτουργείτε αποτελεσματικά, πόσο μάλλον να απολαμβάνετε τη ζωή.

Το άγχος είναι η απάντησή μας σε διάφορες καταστάσεις της ζωής και για τους περισσότερους από εμάς – αναπόφευκτο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διατροφικά tips που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αγχωτικές περιόδους.

1. Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα

Τα μικρότερα γεύματα βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, εξισορροπώντας έτσι τα συναισθήματα, την ενέργεια, τη διανοητική σαφήνεια και την εστίασή σας.

2. Ποτέ μην παραλείπετε γεύματα

Όταν βιώνει έντονο άγχος, το σώμα πρέπει να διατηρήσει υψηλότερο επίπεδο απόδοσης και αυτό απαιτεί συνεχή καύσιμα με τη μορφή καλής ποιότητας τροφίμων.

3. Αποφύγετε να τρώτε μεγάλα γεύματα το βράδυ

Ή φαγητό αργά το βράδυ. Ένα ελαφρύ δείπνο νωρίς το βράδυ θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε καλύτερα και να ξυπνήσετε νιώθοντας πιο ανανεωμένη.

4. Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση πικάντικων και λιπαρών  τροφίμων

Αυτά τα τρόφιμα απαιτούν πολλή ενέργεια από τον οργανισμό σας για να τα χωνέψει. Προτιμήστε απλά γεύματα, χωρίς πικάντικα ή/και λιπαρά συστατικά.

5. Αποφύγετε τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες

Όπως ψωμί, μπισκότα, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα. Αυτά τα τρόφιμα σάς προσφέρουν μόνο βραχυχρόνιες εκρήξεις ενέργειας με ελάχιστη έως μηδενική θρεπτική αξία. Διαταράσσουν επίσης την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε μεταβολές της διάθεσης. Η υψηλή πρόσληψη μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ορμονικές ανισορροπίες και κόπωση.

6. Φροντίστε τους νεφρούς σας και την επινεφριδιακή σας λειτουργία με φασόλια, σουσάμι, λάχανο και σπιρουλίνα

Επίσης, αυξήστε την πρόσληψη φρέσκων φρούτων, όπως καρπούζι, φράουλες και βατόμουρα. Το λεμόνι μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αποτροπή ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση.

7. Μην ξεχνάτε την πρόσληψη πρωτεϊνών

Με τη μορφή αυγών, θαλασσινών και κρέατος- ή προϊόντων σόγιας για τους χορτοφάγους – συνιστάται η αναπλήρωση των επινεφριδίων και η «ανοικοδόμηση» της υγείας από τις βλάβες του υπερβολικού, χρόνιου στρες.

8. Τρώτε τα πράσινα λαχανικά σας

Τα μπρόκολα, τα φασόλια και τα λάχανα είναι ιδιαίτερα καλά για εσάς επειδή είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη μυϊκή χαλάρωση και την αναπλήρωση των επινεφριδίων.

9. Μειώστε τα διεγερτικά

Όπως είναι ο καφές, το μαύρο τσάι, τα ενεργειακά ποτά και το αλκοόλ. Ναι, μπορεί να παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αλλά μειώνουν επίσης την αποτελεσματικότητα των επινεφριδίων, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, προκαλούν αφυδάτωση και οδηγούν σε πεπτικές διαταραχές. Καλή εναλλακτική λύση είναι το τσάι από μουριές, το οποίο μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να βελτιώσει την ισορροπία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, χαλαρώνοντάς σας. Το πράσινο τσάι είναι μια άλλη λύση που μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις του στρες, καθώς είναι πλούσιο σε L-θειανίνη.

10. Φροντίστε το μυαλό σας με καρύδια και σπόρους

Ειδικά τα καρύδια και τα αμύγδαλα δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσια σε μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα και θρέφουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

11. Καταναλώστε τρόφιμα ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης (καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, μακαρόνια ολικής άλεσης) σε μικρές έως μεσαίες ποσότητες, αποτελούν επίσης μια καλή πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων και βιταμινών Β.

12. Πίνετε νερό

Μείνετε ενυδατωμένη πίνοντας νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, αναποφασιστικότητα, έλλειψη διανοητικής σαφήνειας, κράμπες, κόπωση και άλλα. Καλή ιδέα είναι να πίνετε νερό με ηλεκτρολύτες για καλύτερη απορρόφηση.