Μερικές φορές το να διατηρήσετε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο αποτελεί οικονομική πρόκληση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να τρώτε υγιεινά χωρίς να βάζετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

1.Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τον προϋπολογισμό των τροφίμων σας είναι να προγραμματίζετε τα γεύματά σας για κάθε εβδομάδα. Προγραμματίζοντας τα γεύματα εκ των προτέρων σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε τα γεύματα να διαρκούν μερικές ημέρες, καθώς και να αξιοποιείτε το φαγητό που απομένει για το βραδινό σας γεύμα.

Τα κύρια γεύματα που αποτελούνται από άπαχο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι καθώς και τα συνιστώμενα δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικών ή σαλάτας είναι φθηνότερα όταν τα αγοράζετε χύμα, δεδομένου ότι είναι πολύ φθηνότερο να αγοράζετε μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος και φρέσκων λαχανικών και να τα χρησιμοποιείτε όλα, αφήνοντας μια μικρή ποσότητα για να την επαναχρησιμοποιήσετε λίγες ημέρες αργότερα.

2. Μάθετε τις φτηνές επιλογές σας σε πρωτεΐνη και λαχανικά

Γενικά, τα φρέσκα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και των λαχανικών, είναι τα στοιχεία που ανεβάζουν γρήγορα τον λογαριασμό και υπάρχουν μερικά κόλπα για να μειώσετε το κόστος αυτών των τροφίμων. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχουν τα αυγά, μπορούν να υποκαταστήσουν ένα γεύμα κόκκινου κρέατος κάθε εβδομάδα ή μπορείτε να προτιμήσετε φθηνότερο κρέας, όπως είναι ο κιμάς, ο οποίος μπορεί εύκολα να γεμιστεί με φασόλια.

Πολλά χρήματα μπορούν επίσης να εξοικονομηθούν με την κατανάλωση κατεψυγμένων και κονσερβοποιημένων τροφίμων (ντομάτας, φασολιών, μπρόκολου και κουνουπιδιού), τα οποία μπορεί να έχουν υποστεί μεγάλη αύξηση στην τιμή τους επειδή είναι εκτός εποχής.

Γενικά, είναι καλό να γνωρίζετε πότε κάθε φρούτο και λαχανικό είναι στην εποχή του, για να έχετε την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής.

3. Πηγαίνετε στη λαϊκή αγορά

Μία φορά την εβδομάδα μπορείτε να επισκέπτεστε τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας για να προμηθεύεστε φρέσκα και ταυτόχρονα οικονομικά φρούτα και λαχανικά. Θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά στις τιμές.

4. Προτιμήστε τις σούπες

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έτρωγαν μια μερίδα σούπα πριν το γεύμα τους, κατέληγαν να τρώνε μέχρι και 20% λιγότερο στο δείπνο τους. Αυτή η στρατηγική όχι μόνο βοηθά στον έλεγχο του βάρους και αυξάνει την πρόσληψη λαχανικών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αλλά σημαίνει και λιγότερη εξάρτηση από τις σχετικά ακριβές επιλογές κρέατος και φρέσκων λαχανικών.

Δοκιμάστε να συνοδεύσετε τη σούπα σας με μια ομελέτα για ένα φθηνό δείπνο.