Σαν γονιός, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να μάθετε τα παιδιά πώς να μην ασκούν βία, και να σέβονται τις γυναίκες αλλά και τους άντρες. Όλα αυτά ξεκινούν από τη δική σας συμπεριφορά και το τι πρότυπο αποτελείτε σαν γονιός και άνθρωπος, γυναίκα ή άντρας.

Η εκμάθηση ξεκινά από νωρίς όταν συζητάτε για το σεβασμό στους ανθρώπους ασχέτως φύλου. Ακόμα κι αν τα παιδιά επηρεάζονται από τη στάση και τα πιστεύω του περίγυρού τους, η δική σας γνώμη και στάση είναι που τα καθοδηγεί κατά βάση σε όλη τη ζωή τους.

Ένα ανάλογο παράδειγμα είναι η διαπαιδαγώγηση των αγοριών σε σχέση με τη συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες. Η βία ξεκινά από τη σεξιστική αντιμετώπιση μέσα στην οικογένεια, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες δεν είναι τόσο καλές όσο οι άντρες, δεν αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες και μεταχείριση, υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να κάνουν ανάλογα με το φύλο τους. Αν δεν αντιλαμβάνεστε ότι το κάνετε, καιρός να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς επηρεάζετε το παιδί σε σχέση με τη διάκριση των φύλων.

Όσο δύσκολα και αν είναι αυτά τα θέματα για να συζητήσετε με τα παιδιά, πρέπει να τους δείχνετε κυρίως με καθημερινές πράξεις και δραστηριότητες τα δικά σας πιστεύω που λειτουργούν ως πρότυπο. Τα παιδιά πρέπει να πιστεύουν ότι η βία δεν είναι εντάξει. Δεν πρέπει να ανέχεται ή να ασκεί σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία στους φίλους του και να μην δικαιολογεί τα αγόρια επειδή ‘έτσι είναι οι άντρες’. Ένα παιδί που θέτει τα όριά του και λέει ‘σταμάτα’ σε ένα παιδί που το σπρώχνει μεγαλώνει και γίνεται ένας άνθρωπος με όρια και αυτοεκτίμηση.

Τα φύλα είναι ισότιμα. Μην ανέχεστε σεξιστικά αστεία από φίλους και συγγενείς. Αν κάποιος υποτιμά μία γυναίκα ή άντρα για πλάκα, δείξτε ότι διαφωνείτε κάθετα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ό,τι θέλει και ότι δεν υπάρχουν όρια επειδή είναι γυναίκα ή άντρας. Είναι σημαντικό να μην κάνετε διακρίσεις μεταξύ σας και να γίνονται όλες οι δουλειές από τις γυναίκες του σπιτιού επειδή το σιδέρωμα ‘δεν είναι αντρική δουλειά’. Τέλος, αποφύγετε τα παιχνίδια και τα χρώματα που είναι καθαρά αγορίστικα και κοριτσίστικα και αφήστε απλά τα παιδιά να επιλέξουν αυτό που τα εκφράζει.

Διδάξτε στο παιδί σεβασμό στη διαφορετικότητα. Πρέπει να φερόμαστε με ευγένεια, κατανόηση και σεβασμό στους άλλους, να μην ξεπερνάμε τα όρια, να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας και να μην προσπαθούμε να τους επιβληθούμε. Ποτέ δεν είναι αργά για να δείξετε στο παιδί σας έναν άλλο δρόμο.