Μπορείτε να ξεκινήσετε να απογαλακτίζετε το μωρό από το νυχτερινό μπιμπερό μεταξύ 6 και 9 μηνών. Το σίγουρο είναι μετά τους 9 μήνες δεν θεωρείται τόσο απαραίτητο. Τα μωρά εξάλλου είναι καλά στο να ρυθμίζουν μόνα τους το τάισμα, οπότε το παιδί θα ‘πει’ πότε είναι έτοιμο να αφήσει το μπουκάλι με το να γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη πλευρά ή με το να μην τελειώνει το μπιμπερό.

Αν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή αντιμετωπίζει άλλα θέματα υγείας, όπως τα πεπτικά προβλήματα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό προτού προβείτε σε αλλαγές στο τάισμά του.

Αν θεωρείτε ότι δεν υπάρχει κάτι κακό στο να καθυστερήσετε τον απογαλακτισμό του βραδινού, σκεφτείτε ότι έτσι επηρεάζετε την ικανότητα του παιδιού να κοιμάται μόνο του, χωρίς βοήθεια. Το παιδί αποκτά εξάρτηση από το μπιμπερό και αδυνατεί να κοιμηθεί χωρίς αυτό. Επίσης, όταν το παιδί βγάλει τα πρώτα δοντάκια του, το βραδινό μπιμπερό ίσως κάνει κακό στη στοματική υγιεινή του. Το γάλα μέσα στο στόμα δίνει χρόνο στα φυσικά σάκχαρα να επιτεθούν στα δόντια του μωρού.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος που πρέπει να έχετε για τον απογαλακτισμό του παιδιού είναι οι 12 μήνες. Μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσετε αυτήν τη συνήθεια, αλλά θα βοηθήσει να γνωρίζετε ότι το μωρό δεν χρειάζεται τις θερμίδες του γάλακτος. Τις παίρνει από τα καθημερινά γεύματα και σνακ. Βοηθήστε το στη μετάβαση δίνοντάς του το αγαπημένο του παιχνίδι ή κουβερτούλα.