Τα μωρά αναπτύσσουν δύναμη και συντονισμό με το να σηκώνουν πρώτα το κεφάλι τους από το πάτωμα στον πρώτο μήνα, μετά με το να γέρνουν στον ώμο στο δεύτερο με τρίτο μήνα, και τελικά να πιέζονται πάνω στα χέρια τους στον τέταρτο με πέμπτο μήνα. Υπάρχει ένα γενικό μοτίβο, αν και κάθε μωρό έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

Μέχρι τους 4 μήνες, τα περισσότερα μωρά μπορούν να κάνουν ένα μικρό πους απ, δηλαδή να κρατάνε ψηλά τα κεφάλια τους και να στηρίζουν τον κορμό στους αγκώνες. Κάποιοι παιδίατροι όμως πιστεύουν ότι πολλά μωρά το καταφέρνουν μετά τον έκτο μήνα ζωής.

Δύο πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν αυτήν την παρατήρηση, Μία έρευνα που έγινε στην Αγγλία, βρήκε ότι τα μωρά που είναι 6 μηνών και τα έβαζαν να κοιμηθούν ανάσκελα, ανέπτυσσαν λιγότερο τις κινητικές ικανότητες από εκείνα που κοιμούνταν μπρούμυτα. Άλλη έρευνα που έγινε στο Κάνσας κατέληξε στο ότι τα μωρά που κοιμούνται ανάσκελα είναι λιγότερο πιθανό να γυρίσουν στον τέταρτο μήνα σε σχέση με εκείνα που κοιμούνταν μπρούμυτα.

Ένα άλλο πρόβλημα που επιβραδύνει την ανάπτυξη της κίνησης είναι οι κούνιες και τα βρεφικά καθίσματα που χρησιμοποιούν οι γονείς. Αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν πρέπει τα παιδιά να μένουν αδρανή για πολλές ώρες και να κάθονται λίγο στα βοηθητικά μηχανήματα, όπως το ριλάξ.