Κάποιες φορές, το κρύωμα με τα πρώτα δόντια του μωρού έχουν κοινά συμπτώματα. Είναι αρκετοί οι γονείς που πηγαίνουν στον οδοντίατρο επειδή είναι σίγουροι ότι βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια, όταν τελικά πρόκειται για ένα κοινό κρύωμα. Συνήθως, το πρώτο δόντι εμφανίζεται μεταξύ τους 6 και 8 μήνες. Αυτά που εμφανίζονται πρώτα είναι τα δύο μπροστινά κάτω και ακολουθούν τα δύο πάνω.

 

Τα συμπτώματα που μπερδεύουν τους γονείς είναι κοινά. Εξανθήματα, σάλια που τρέχουν, μύξες, διάρροια σύντομης διάρκειας, γκρίνια, απώλεια όρεξης και δέκατα. Και συνήθως διαρκούν μόνο για μία ημέρα. Η διαφορά λοιπόν με τα πρώτα δόντια είναι η διάρκεια. Το κρύωμα μπορεί να κρατήσει μέρες, ενώ τα συμπτώματα των πρώτων δοντιών είναι λιγότερο επίμονα. Αν ο πυρετός είναι υψηλότερος των 38,5 βαθμών Κελσίου, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο, και όχι στον οδοντίατρο.

 

Εάν βλέπετε το μωρό να έχει πολλά σάλια και να μασουλάει ό,τι βρει μπροστά του, σημαίνει ότι μάλλον ετοιμάζεται για το πρώτο δόντι. Αν έχει λίγα δέκατα και νιώθει δυσάρεστα, δώστε του παρακεταμόλη. Αποφύγετε τα τζελ δοντιού και τα δισκία γιατί μπορεί να θέσουν τη ζωή του μωρού σε κίνδυνο.