Αν και σαν ενήλικες γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος για το δέρμα μας, αγνοούμε το πόσο ευαίσθητη είναι η επιδερμίδα των παιδιών μας. Στις μικρές ηλικίες, η επιδερμίδα είναι ακόμα ανώριμη και σε φάση ανάπτυξης, άρα και πιο ευάλωτη. Για το λόγο αυτό η αντιηλιακή προστασία για τα παιδιά μας είναι σημαντική και απαραίτητη.

Αυτό συμβαίνει γιατί:

  • Είναι πιο λεπτή και επομένως πιο ευάλωτη σε βαθιές κυτταρικές βλάβες
  • Το μελαγχρωστικό σύστημα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο, επομένως δεν διαθέτει σύστημα αυτοάμυνας (σε αντίθεση με τους ενήλικες)

Τα παραπάνω κάνουν το παιδικό δέρμα ιδιαίτερα ευάλωτο στο ηλιακό έγκαυμα, στις κυτταρικές βλάβες και στη θερμοπληξία.

Άλλωστε στις διακοπές, το 1/3 των παιδιών περνούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο 15 ώρες την εβδομάδα, με τα μαγιό τους. Επιπλέον, το νερό και η άμμος αντανακλούν το 30% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Γι’ αυτό και 1 στα 55 παιδιά που γεννήθηκαν το 2008 θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μελάνωμα, αφού υπερεκτείθενται στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Ενώ, το 50% του ηλιακού κεφαλαίου έχει εξαντληθεί πριν από την ηλικία των 20 ετών. Άλλωστε τα παιδιά στις μικρές ηλικίες δεν έχουν συναίσθηση του κινδύνου και περνάει ο καιρός μέχρι να παραπονεθούν για κάποια ενόχληση:

  • Ηλιακό έγκαυμα και βαθιές κυτταρικές επιδράσεις προκαλούν αμετάκλητες βλάβες και κάνουν την επιδερμίδα μακροπρόθεσμα ευαίσθητη (επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία)
  • Σε αυτές τις βαθιές βλάβες μπορεί να προστεθεί και ο κίνδυνος αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας.

Γι’ αυτό και παιδιά και ήλιος σημαίνει σωστή αντιηλιακή προστασία.

Πώς θα μάθουμε στα παιδιά μας να προστατεύονται από νωρίς;

Δείχνοντάς τους τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με τις πράξεις μας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία σε νεαρά παιδιά, έδειξε ότι οι γνώσεις για τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν τις καλές πρακτικές προστασίας κατά 500%, ένα πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό.

Ορίστε κάποια βασικά tips:

– Τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας (δηλαδή μεταξύ 12.00 και 4.00 μμ) αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο. Για να το κάνουμε πιο διασκεδαστικό παίζουμε με τα παιδιά μας στη σκιά  ή χαλαρώνουμε όλοι μαζί με λίγο μεσημεριανό ύπνο.
– Φοράμε πλατύγυρα καπέλα, γυαλιά με απορροφητικούς φακούς και σκούρα υφάσματα (τα μαύρα ρούχα προστατεύουν καλύτερα από τα λευκά)
– Βάζουμε τακτικά αντηλιακό σε άφθονη ποσότητα (τουλάχιστον δύο στρώσεις κάθε δύο ώρες και μετά από κολύμπι) σε όλη την εκτεθειμένη επιδερμίδα… Προσοχή, δεν ξεχνάμε τον αυχένα, τα αυτιά, τα πόδια και αντιηλιακή προστασία προσώπου.
– Επιλέγουμε μια μια κρέμα με ειδική σύνθεση για παιδιά και δείκτη προστασίας SPF50 που αντέχει στο νερό και την άμμο.
-Πίνουμε τακτικά νερό.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι γιατροί συστήνουν να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.