Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, είναι ακόμη δυσκολότερη για μερικούς ανθρώπους συγκριτικά με άλλους, λόγω διάφορων παραγόντων: ηλικίας, σωματικής άσκησης, ορμονών, αρχικού βάρους, ύπνου και… ύψους!

Ίσως έχετε ακούσει ότι είναι πιο δύσκολο για τους κοντούς ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αν δεν είστε η ίδια ψηλή, τότε το ξέρετε από πρώτο χέρι. Όμως, είναι πραγματικά πιο δύσκολο ή φαίνεται έτσι, επειδή έτσι κι αλλιώς η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη; Και αν ισχύει πράγματι, γιατί συμβαίνει;

Με λίγα λόγια, οι πιο κοντές γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από τις ψηλές αν θέλουν να χάσουν βάρος. Η πικρή αλήθεια δηλαδή είναι ότι αν έχετε το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας και γενικής υγείας με την ψηλή φίλη σας, εσείς πρέπει να φάτε λιγότερο για να χάσετε βάρος, ενώ εκείνη έχει μεγαλύτερο περιθώριο.

Ακριβώς επειδή η κοντή γυναίκα πρέπει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες, νιώθει μεγαλύτερη στέρηση και περιορισμό, με αποτέλεσμα η προσπάθεια απώλειας βάρους να καθίσταται δυσκολότερη στην περίπτωσή της.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλός: όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο γρηγορότερα δουλεύει ο μεταβολισμός σας. Οι πιο ψηλοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα εκ των πραγμάτων, επειδή έτσι γεννήθηκαν.

Φυσικά, η παραπάνω αλήθεια έχει γενική εφαρμογή. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και τη δυνατότητα απώλειας κιλών, όπως είναι για παράδειγμα οι ορμόνες και η σωματική άσκηση.