Τα μικρά παιδιά έχουν εντερικές κινήσεις πολλές φορές την εβδομάδα. Το παιδί σας μπορεί να κάνει κακά μετά από κάθε γεύμα ή μπορεί να περνούν και δύο μέρες μέχρι την επόμενη φορά. Εξαρτάται από το τι τρώει και πίνει, πόσο δραστήριο είναι και πόσο γρήγορα κάνει τη διαδικασία της πέψης.

Μερικές ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία είναι:

Η λιγότερο συχνή κίνηση του εντέρου από το σύνηθες -ειδικά αν βλέπετε ότι νιώθει δυσάρεστα-, τα ξηρά και σκληρά κακά που δυσκoλεύεται να αποβάλει, αλλά και τα κακά σε μορφή διάρροιας που όμως σημαίνουν ότι είναι μάλλον δυσκοίλιο.

Γιατί το παιδί είναι δυσκοίλιο;

Ίσως πίνει πολύ γάλα. Αν το επιλέγει σε σχέση με το φαγητό, μπορεί να ευθύνεται αυτό. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τρώει φαγητά με λίγες φυτικές ίνες, όπως είναι το γιαούρτι, το τυρί ή το φιστικόβουτυρο. Αν το παιδί δεν ενυδατώνεται όσο θα έπρεπε και αν δεν κινείται, είναι αρκετά λογικό να έχει ένα ‘τεμπέλικο’ έντερο. Ενίοτε, η δυσκοιλιότητα είναι το σύμπτωμα άλλων ασθενειών, όπως η δυσανεξία στο γάλα, ο υποθυρεοειδισμός ή ο διαβήτης.

Πώς θα το βοηθήσετε

  • Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί φαγητά που ενισχύουν τη δυσκοιλιότητα. Οι μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, οι μπανάνες και τα μαγειρεμένα καρότα είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Προτιμήστε τροφές με πολλές φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Εξαιρετικά παραδείγματα είναι τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, ο αρακάς, τα φασόλια και το μπρόκολο.
  • Κάντε μασάζ στην κοιλιά ασκώντας ελαφριά πίεση χαμηλά στην αριστερή πλευρά. Μην πιέζετε το παιδί να πάει στην τουαλέτα ή να χρησιμοποιήσει το γιογιό.
  • Μιλήστε στο γιατρό για να σας προτείνει εναλλακτικές που δεν θα επηρεάσουν το έντερο του παιδιού.