Το ταξίδι με τα παιδιά μπορεί να κρύβει πολλές προκλήσεις… Μία από τις μεγαλύτερες είναι πώς θα τραβήξετε το ενδιαφέρον τους ώστε να παραμείνουν ήσυχα και δημιουργικά, χωρίς πολλές γκρίνιες και διαμαρτυρίες. Για να μην ακούτε επαναλαμβανόμενα και από παντού την ερώτηση που τρέμουν όλοι οι γονείς στα ταξίδια (πότε θα γυρίσουμε σπίτι;) σας προτείνουμε 6 ιδέες για παιχνίδια μνήμης που μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί όπου και αν βρίσκεστε. Σύμμαχος σας σε αυτό τα τουβλάκια της σειράς LEGO® DUPLO®.

Αυτές οι ώρες παιχνιδιού θα γίνουν οι αγαπημένες όλης της οικογένειας. Τα παιδιά θα νιώσουν ελεύθερα,να εκφραστούν και να πειραματιστούν με ό,τι βλέπουν γύρω τους. Και με την συμμετοχή των γονιών στο παιχνίδι τα οφέλη είναι πολλά και για τους δύο: Tο παιδί από τη μία διασκεδάζοντας μαθαίνει βασικές έννοιες, επιλύει μικρά προβλήματα χρησιμοποιώντας την φαντασία του, ενισχύει την μνήμη του και θέτει ερείσματα για την ανάπτυξη λογικής κρίσης, ενώ μπαμπάς και μαμά διαμορφώνουν μία ισχυρή και μοναδική σύνδεση μαζί του.

Με ενθάρρυνση, την απαιτούμενη όρεξη και τα τουβλάκια της σειράς LEGO® DUPLO® ετοιμαστείτε για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού!

Αντιστοίχισε το χρώμα!

Ένα απλό και εύκολο παιχνίδι που ενισχύει την παρατηρητικότητα του παιδιού! Δεν χρειάζεστε πολλά, παρά μόνο μία χάρτινη αυγοθήκη, τουβλάκια, χαρτί και μερικούς μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές. Στο χαρτί σχεδιάστε ένα πλέγμα και ζητήστε από το παιδί σας να χρωματίσει κάθε κουτάκι με διαφορετικό χρώμα. Τοποθετήστε το στην συνέχεια, μπροστά από την αυγοθήκη και ζητήστε του να ταιριάξει τα τουβλάκια με το σωστό χρώμα.

Αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο ενδιαφέρον, δείξτε του το πλέγμα με τα χρώματα μία φορά και έπειτα κρύψτε το, ενθαρρύνοντας το να προσπαθήσει να θυμηθεί την θέση κάθε χρώματος.

 

 

Θυμάσαι τα χρώματα του πύργου;

Με τους πύργους η διασκέδαση δεν σταματά ποτέ! Με τρία τουβλάκια διαφορετικού χρώματος φτιάξτε ένα πύργο, ζητήστε στην συνέχεια από το παιδί να απομνημονεύσει τα χρώματα και να φτιάξει έναν ίδιο. Μπορείτε να προσπαθήσετε στην συνέχεια να φτιάξετε πιο ψηλούς πύργους, μέχρι να σας τελειώσουν τα! Παίξτε εναλλάξ ο καθένας και θα δείτε και την δική σας μνήμη να γίνεται δυνατότερη!

Ας πούμε μία ιστορία..

Πείτε μία μικρή ιστορία στο παιδί σας αναπαριστώντας την με ανθρωπάκια. Θα μπορούσε να ξεκινά κάπως έτσι: «Μετά το σχολείο κάναμε..». Ζητήστε του μετά, να σας πει ακριβώς την ίδια ιστορία χρησιμοποιώντας πάλι τα ανθρωπάκια. Την ίδια στιγμή που το παιδί αφηγείται την ιστορία και παίζει, εξοικειώνεται με την έννοια του χρόνου, τις ακολουθίες των ενεργειών μέσα σε μία ημέρα αλλά και βελτιώνει την βραχυπρόθεσμη μνήμη του ενώ εσείς την φαντασία σας.

Βρες τις διαφορές!

Διαχρονικό παιχνίδι που απολαμβάνει κάθε ηλικία! Κάντε δύο πύργους από τουβλάκια αλλά στον δεύτερο θυμηθείτε να αλλάξετε μία μικρή λεπτομέρεια, όπως το σχήμα ή το χρώμα από ένα τουβλάκι. Κρύψτε τον έναν πύργο και ρωτήστε το παιδί αν μπορεί να θυμηθεί τις διαφορές τους. Για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον στα ύψη αυξήστε τον αριθμό από τα τουβλάκια αλλά και τις διαφορές!

 

 

Πού είναι το τουβλάκι;

Από τις πιο διασκεδαστικές προκλήσεις για μικρούς αλλά και για μεγάλους! Θα χρειαστείτε μόνο 3 ποτηράκια και ένα τουβλάκι. Με το ένα ποτήρι καλύψτε το τουβλάκι, ανακατέψτε και αφήστε το παιδί να το βρει. Παιδί, μαμά και μπαμπάς μπορείτε να παίξετε εναλλάξ και να εκπαιδεύσετε όλοι την οπτική μνήμη αλλά και τις κινητικές σας ικανότητες. Για μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό από τα ποτήρια αλλά και να προσθέσετε πολλά τουβλάκια διαφορετικού χρώματος.

Τι λείπει;

Ένα πολύ απλό παιχνίδι που μπορείτε να το παίξετε παντού! Τοποθετήστε 3-4 διαφορετικά τουβλάκια, ανθρωπάκια μπροστά στο παιδί και ζητήστε του να απομνημονεύσει αυτό που βλέπει. Στην συνέχεια ζητήστε του να κλείσει τα μάτια και εσείς αφαιρέστε ένα αντικείμενο. Μόλις τα ανοίξει τα μάτια, ρωτήστε το «τι λείπει» και διαπιστώσετε αν θυμάται σωστά.

Αν θέλετε να αυξήσετε το βαθμό δυσκολίας προσθέστε περισσότερα παιχνιδάκια ή αλλάξτε την σειρά τους και ρωτήστε το παιδί αν μπορεί να την θυμηθεί.

Καλό παιχνίδι!

Για περισσότερη έμπνευση και παιχνίδια μπορείτε να ανακαλύψετε τη σειρά LEGO® DUPLO® εδώ.