Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητες ασφαλείας του πεζού με το να του δώσετε την ευκαιρία για αρκετή εξάσκηση σε αληθινούς δρόμους. Και αυτό μπορεί να γίνει καθημερινά στη διαδρομή για το σχολείο ή το νήπιο, στη γειτονιά ή όταν πηγαίνετε για τα ψώνια της εβδομάδας. Απλώς ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να αποφύγετε τα ατυχήματα.

Κρατήστε το χέρι του παιδιού όταν περνάτε μαζί το δρόμο και όπου υπάρχει πολλή κίνηση. Να είστε έξτρα προσεκτική όταν διασχίζετε στενά ή δρόμο όπου δεν υπάρχει καλή ορατότητα και υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Πάντα να διασχίζετε το δρόμο εκεί όπου υπάρχει διάβαση πεζών, να περιμένετε το φανάρι και να τσεκάρετε προς κάθε κατεύθυνση πριν ξεκινήσετε. Έτσι δείχνετε στο παιδί πώς πρέπει να το κάνει με ασφάλεια.

Ξεκινήστε να του μιλάτε για την οδική ασφάλεια από όταν το πηγαίνετε βόλτα με την κούνια. Με το να το ενημερώνετε ότι σταματάτε επειδή περνάει αμάξι, το εξοικειώνετε από πολύ μικρή ηλικία.

Καθώς προχωράτε μαζί, μπορείτε να του κάνετε πολύ απλές ερωτήσεις για να ξεκινήσει να σκέφτεται την ασφάλεια στο δρόμο: ποιο είναι το σημαντικότερο σημείο για να περάσει το δρόμο; Τι πρέπει να κάνουμε πριν περάσουμε; Γιατί κρατάμε χέρια; Πότε είναι ασφαλές να διασχίσουμε το δρόμο;