Ο οργανισμός σας χρειάζεται νάτριο για να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας και να επηρεάσει τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών. Πιθανότατα νομίζετε ότι το αλάτι και το νάτριο είναι το ίδιο, αλλά δεν είναι. Το νάτριο αποτελεί συστατικό του επιτραπέζιου αλατιού, αλλά εντοπίζεται και σε άλλα τρόφιμα.

Το αλάτι μπορεί να καταστρέψει την προσπάθειά σας να έχετε μια υγιεινή διατροφή όταν καταναλώνετε περισσότερο από όσο χρειάζεται το σώμα σας.

Το νάτριο προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει τον όγκο του αίματος, αύξηση η οποία κάνει την καρδιά σας να εργάζεται σκληρότερα για να μετακινεί το αίμα μέσω των αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το αλάτι δε θα αποκλείσει την απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να την περιορίσει. Το νάτριο κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, μπορεί να δείτε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει μερικά γραμμάρια. Αντίθετα, όταν μειώνετε σημαντικά την πρόσληψη αλατιού, θα χάνετε λίγο βάρος, καθώς το σώμα σας αποβάλλει το νερό που διατηρούσε. Το βάρος που χάνετε, ωστόσο, ανακτάται μόλις αρχίσετε πάλι να τρώτε φαγητά με αλάτι.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε περίπου 6 γραμμάρια αλάτι ημερησίως και να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε για την ένδειξη «χαμηλό σε νάτριο» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι».