Αν αφαιρέσετε τον εκνευρισμό και την ένταση που προκαλεί σε εσάς αυτή η φάση, είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για το μωρό για πολλούς λόγους. Μαθαίνουν να δρουν ανεξάρτητα για πρώτη φορά και αυτό είναι σημαντικό για όλα τα στάδια της μετέπειτα ζωής τους. Εξασκούν τις πρακτικές ικανότητές τους με το να πιάνουν, να ζουλάνε και να ρίχνουν το φαγητό κάτω. Ξέρουμε ότι εκνευρίζεστε και μόνο στην ιδέα αλλά είναι αναπόφευκτο να συμβεί κατά τη διάρκεια της εκμάθησης. Τέλος, το παιδί ανακαλύπτει τις γεύσεις, τις υφές και τη θερμοκρασία των τροφών. Για παράδειγμα, θα διαπιστώσει από μόνο του ότι είναι πιο εύκολο να σηκώσεις ένα κομμάτι μπανάνα από μία χούφτα γιαούρτι ή μακαρόνια με κιμά.

Πότε είναι έτοιμο να φάει χωρίς τη βοήθειά σας; Συνήθως το δείχνει από μόνο του όταν προσπαθεί να πιάσει το κουτάλι ή όταν βάζει το χέρι μέσα στο πιάτο σας για να αρπάξει φαγητό. Εσείς πρέπει να δείξετε υπομονή και να ενθαρρύνετε αυτές τις κινήσεις του.

Ξεκινήστε με finger food

To finger food είναι τα μαλακά κομμάτια τροφής, σε μέγεθος μπουκίτσας ώστε να μπορεί να τα κρατάει και να τα σηκώνει εύκολα και φυσικά να τα κόβει με τα δοντάκια του. Ενδεικτικές τροφές είναι τα μαλακά φρούτα και τα μαγειρεμένα λαχανικά όπως η πατάτα και η κολοκύθα. Σε πρώτη φάση, μπορείτε να αφήνετε επίτηδες μικρά κομμάτια σε σημείο που να τα φτάνει όταν τελειώνει μία μπουκιά, ή όταν την ρίχνει κάτω.

Χρησιμοποιήστε κουτάλι

Συνήθως, ξεκινά να χρησιμοποιεί κουτάλι γύρω στους 18 μήνες αλλά προτείνεται να ξεκινήσει νωρίτερα ώστε να συνηθίζει στην ιδέα και για να δώσει σήμα ότι θέλει να φάει μόνο του με το να προσπαθεί να πιάσει το κουτάλι. Μπορείτε να ταΐζετε το παιδί και ταυτόχρονα να κρατά ένα δικό του στο χέρι.

Προσοχή! Για την αποφυγή πνιγμού από φαγητό, ποτέ δεν δίνουμε στο παιδί σκληρές τροφές όπως οι ξηροί καρποί ή τα κομμάτια ωμού καρότου και πάντα πρέπει να κάθεται με όρθιο κορμό και όχι να σέρνεται ή να παίζει ενώ τρώει.

Πώς να χειριστείτε την πολλή ακαταστασία

Αν σας προκαλεί εκνευρισμό, θα βοηθήσει να του βάλετε μία σαλιάρα, να του κόβετε το φαγητό σε λωρίδες ή αρκετά μικρές μπουκιές, να βάλετε εφημερίδες στο πάτωμα και να το αφήνετε να τρώει με τα χέρια του. Αν όμως τα κάνει μαντάρα, μην βάλετε τις φωνές γιατί θα το εκλάβει περισσότερο σαν ένα νέο ενθουσιώδες παιχνίδι. Μαζέψτε το φαγητό με ηρεμία και απλά αγνοήστε το συμβάν.

Όταν χρησιμοποιεί ειδικό κουπάκι

Μετά τους 6 μήνες, μαθαίνει να πίνει με ειδικό κουπάκι που είναι μικρό, πλαστικό και ελαφρύ ώστε να το μετακινεί εύκολα. Αφήστε το να παίξει με το σκεύος ώστε να το συνηθίσει και δείξτε του πώς να το κάνει. Γεμίστε το μέχρι τη μέση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να κάνει ζημιά και προτιμήστε κυρίως νερό. Ο ιδανικός τρόπος για να μάθει είναι να βλέπει εσάς να το κάνει ώστε να μιμηθεί τις κινήσεις σας.

Τα παιδιά 6-12 μηνών πρέπει να πίνουν μόνο κρύο ή ζεστό νερό βρύσης και μητρικό γάλα. Μετά τον πρώτο χρόνο, το παιδί επιτρέπεται να πιει αγελαδινό γάλα με όλα τα λιπαρά του. Αποφύγετε τους φρουτοχυμούς και τα σοκολατούχα γάλατα. Η ζάχαρη αυξάνει τις πιθανότητες προβλημάτων στα δόντια.