Σε γενικές γραμμές, είναι εντάξει να επιτρέπετε στο κατοικίδιο να είναι κοντά στο μωρό, αρκεί να ξέρετε ότι το ζώο φέρεται καλά και είστε εκεί για να επιβλέπετε την κατάσταση. Είναι πολύ σύνηθες για ένα κατοικίδιο, που μέχρι πρότινος ήταν στο επίκεντρο της προσοχής σας, να νιώθει λίγη ζήλια απέναντι στο νεογέννητο. Θα πρέπει να του δώσετε χρόνο να προσαρμοστεί, αρκεί να είστε πάντα παρούσα. Το μόνο πράγμα που θα περιορίσει τη ζήλια είναι να του δίνετε προσοχή και αγάπη, τόσο όταν είστε οι δυο σας, όσο και όταν είναι το μωρό στο δωμάτιο.

Αν ο σκύλος ή η γάτα σας δείξει επιθετική ή εχθρική συμπεριφορά προς το μωρό, θα πρέπει να του δείξετε ότι δεν είναι εντάξει. Θα μάθει γρήγορα πώς πρέπει να φέρεται κοντά στο νεογέννητο, αλλά αν βλέπετε ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί και επιδεικνύει συνέχεια επιθετική συμπεριφορά, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια εκπαιδευτή.

Όσο για το γλείψιμο στο πρόσωπο, καλό είναι να αποφεύγεται όσο το μωρό είναι πολύ μικρό και το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί. Όσο μεγαλώνει όμως, τόσο πιο ακίνδυνο είναι.