Το να μειώσετε την πιθανότητα καυγάδων μεταξύ των παιδιών σας, δεν είναι μία διαδικασία που γίνεται στο άψε σβήσε. Δεν έχει να κάνει τόσο με το τι θα τους πείτε όσο με τη γενική στάση που κρατάτε απέναντί τους και με ποιο τρόπο τα μεγαλώνετε. Υπάρχουν 8 βασικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν και θα σας διευκολύνουν ως προς το πώς θα χειριστείτε τις εντάσεις μεταξύ των παιδιών σας. Μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσει στο πώς σχετίζονται μεταξύ τους και ως ενήλικες.

 

    1. Φροντίστε τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Κάθε παιδί χρειάζεται διαφορετικά όρια και κανόνες ανάλογα με την προσωπικότητα και την ηλικία του. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να νιώσουν την ίδια αγάπης από εσάς, διαφορετικά θα νιώθουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Ο μόνος τρόπους είναι να περνάτε χρόνο ξεχωριστά με το κάθε παιδί, να τα αγκαλιάζετε και να τα φιλάτε πολύ και να μην τα συγκρίνετε ποτέ μεταξύ τους. Μπορεί να είναι σημαντικό να μοιράζονται, αλλά πρέπει να μάθουν ότι η ιδιωτικότητα και τα προσωπικά πράγματα είναι εξίσου σημαντικά.
    2. Θέστε ξεκάθαρους οικογενειακούς κανόνες. Οι κανόνες υπάρχουν για να ξέρουν τα παιδιά τι είναι εντάξει και τι όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη θέσπισή τους. Έτσι τους το κάνετε πιο εύκολο να μην τους ξεχνούν ποτέ. Φτιάξτε μαζί μία λίστα και κρεμάστε την στο ψυγείο ή σε ένα άλλο ορατό σημείο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις συνέπειες. Αποφασίστε από κοινού ποιες είναι οι ενδεδειγμένες.
    3. Χωρίστε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις. Είναι καλό για τα παιδιά να ακολουθούν ένα όχι πολύ αυστηρό πρόγραμμα όπου τη μία μέρα θα μπορεί ο ένας να διαλέγει τι θα δείτε στην τηλεόραση και την επομένη ο άλλος. Έτσι αποκτούν το αίσθημα του δικαίου και δεν τσακώνονται γι αυτά τα θέματα. Το ίδιο ισχύει και με το ποιος θα μαζέψει το τραπέζι.
    4. Επιβραβεύστε τους κάθε φορά που φέρονται καλά γιατί αυτό τους εμπνέει να το ξανακάνουν. Για παράδειγμα, πείτε: ‘τι ωραία που παίζετε μαζί και μοιράζεστε τα παιχνίδια σας’.
    5. Εσείς είστε το πρότυπο. Εάν τα παιδιά βλέπουν ότι επιλύετε τις διαφορές με ηρεμία και διάλογο, θα σας μιμηθούν. Αν τους λέτε να μην μαλώνουν αλλά εσείς ωρύεστε, μην περιμένετε απλά να υπακούσουν.
    6. Κάντε τον προπονητή ζωής τους με τις εξής κινήσεις: δώστε τους ευκαιρίες να παίξουν με άλλα παιδιά στην παιδική χαρά, σε πάρτι και στο σχολείο. Βοηθήστε το αν δείτε ότι δυσκολεύεται να επιλύσει κάτι υπενθυμίζοντάς του ότι πρέπει να θυμάται να μοιράζεται. Συζητήστε μαζί του όταν έχει διαφωνία με άλλο παιδί χωρίς να του επιρρίπτετε ευθύνες και επιτρέψτε του να εκφράσει όλα τα συναισθήματα. Θυμό, στενοχώρια, λύπη και χαρά.
    7. Λειτουργήστε ‘πυροσβεστικά’ στους καυγάδες με το να έχετε αρκετά παιχνίδια για τα παιδιά, να τα βάζετε να κάνουν διαφορετικές δραστηριότητες, ακόμα και να κάθεται το ένα από τη μία πλευρά και το άλλο από την άλλη, ενώ διαβάζετε παραμύθι. Το ίδιο ισχύει και για τους εξωτερικούς χώρους. Αν τσακώνονται πολύ έξω, αφήστε το ένα παιδί στον πατέρα του ή σε κάποιο έμπιστο πρόσωπο. Αν οδηγείτε και τσακώνονται, σταματήστε το αυτοκίνητο και βάλτε τα να καθίσουν χωριστά γιατί είναι επικίνδυνο να μην οδηγείτε με συγκέντρωση.
    8. Αφήστε τα παιδιά να το χειριστούν. Μέσα από τον καυγά, μαθαίνουν πώς να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, να αναπτύσσουν επιχειρήματα αλλά και να επικοινωνούν. Αν είναι να παρέμβετε, κάντε το όταν βρίζονται και χτυπιούνται υπενθυμίζοντας τους κανόνες του σπιτιού.