Ακόμη και αν έχετε βομβαρδίσει με τόσες ερωτήσεις το γιατρό σας ώστε να νιώθετε ότι σύντομα θα αρχίσει να σας αποφεύγει, ακόμη και αν τα βιβλία που έχετε διαβάσει αρκούν για να γράψετε διατριβή, υπάρχουν και ορισμένες πληροφορίες για την πρώτη περίοδο της ζωής του μωρού σας που ενδέχεται να σας διαφεύγουν. Εκτός από το να αυξήσουν τις πιθανότητες να κερδίσετε στο επόμενο παιχνίδι γνώσεων, πολλές από αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το – αναπόφευκτο – άγχος αυτού του πρώτου διαστήματος.

Ίσως δεν μοιάζει όπως φανταζόσασταν
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μένει ασυγκίνητος μπροστά στη θέα ενός όμορφου, στρουμπουλού μωρού, όμως τα νεογέννητα σπανίως μοιάζουν βγαλμένα από διαφήμιση φρουτόκρεμας. Πολλές φορές το πρόσωπό τους είναι ελαφρώς ζαρωμένο εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκαν κατά τον τοκετό ή έχουν πρησμένα ματάκια. Κάποια μωράκια γεννιούνται και με… ενσωματωμένο πουλόβερ από λεπτές τρίχες! Ωστόσο, αυτά τα όχι και τόσο γοητευτικά χαρακτηριστικά υποχωρούν μόνα τους πολύ σύντομα και αφήνουν το μωράκι σας όσο όμορφο και απαλό το φανταζόσασταν.

Στην αρχή δεν θα είναι καθόλου χαρούμενο
Τα χαμόγελα και τα χαρωπά επιφωνήματα δεν ξεκινούν πριν από την έκτη εβδομάδα περίπου. Έως τότε, θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή απέναντι στην γκρίνια του βρέφους, που προσωρινά αποτελεί τον μόνο τρόπο που διαθέτει για να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Όταν αισθάνεστε πως οι προσπάθειές σας να το φροντίσετε δεν λειτουργούν, να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα αισθάνεται την παρηγοριά που του προσφέρετε και απολαμβάνει το άγγιγμά σας – απλώς θα του πάρει λίγο χρόνο για να μπορέσει να σας το δείξει.

Είναι καλύτερα να μην το βρέχετε πολύ
Προτιμήστε να καθαρίζετε το μωρό σας με ένα βρεγμένο σφουγγάρι αντί να το βάλετε στο νερό, προκειμένου ο ομφάλιος λώρος του να πέσει πιο εύκολα. Συνήθως, αν κρατηθεί στεγνός, αυτό συμβαίνει μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες από τη γέννησή του. Ακόμη και σε περίπτωση που βραχεί, μπορείτε να τον στεγνώσετε με απαλές ταμποναριστές κινήσεις, χρησιμοποιώντας μία πετσέτα. Κρατήστε στο νου σας ότι όταν πέσει ενδέχεται να δείτε λίγο αίμα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, ακριβώς όπως συμβαίνει και όταν αφαιρούμε το κακάδι από μία πληγή.

Το μαλακό σημείο είναι σκληρό καρύδι
Η λακουβίτσα στο κεφάλι των βρεφών (κρανιακή πηγή, όπως είναι το επίσημο όνομά της), η οποία επιτρέπει στα μωρά να βγαίνουν αλώβητα από την πίεση που δέχονται κατά τον τοκετό, τρομάζει αρκετούς γονείς. Αν και το συγκεκριμένο σημείο όντως απαιτεί απαλούς χειρισμούς, μπορείτε να αγγίξετε την περιοχή και τα μαλλιά του μωρού σας γύρω από αυτή, χωρίς κανέναν κίνδυνο. Επίσης, κρατήστε στο νου σας ότι το μαλακό σημείο ενδέχεται να πάλλεται, καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα αιμοφόρα αγγεία που καλύπτουν τον εγκέφαλο.

Αν πεινάσει, θα το καταλάβετε
Τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε κάθε δύο με τρεις ώρες, ωστόσο αν θηλάζετε ενδέχεται να ανησυχείτε ότι η ποσότητα που λαμβάνει το μωρό σας δεν είναι αρκετή. Η πιο ασφαλής ένδειξη ότι όλα πηγαίνουν καλά είναι το βάρος του. Μετά τη γέννηση, τα βρέφη χάνουν το 5 με 8% του σωματικού τους βάρους, όμως αν τρέφονται επαρκώς το ξαναπαίρνουν μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας της ζωής τους. Μετά την πέμπτη μέρα μπορείτε να διαπιστώνετε αν έχει χορτάσει και με βάση το πόσο λερώνεται: Θα πρέπει να βρίσκετε πέντε με έξι βρεγμένες πάνες την ημέρα και τουλάχιστον ένα με δύο… στερεά αποτελέσματα.

Το δέρμα του δεν είναι και τόσο απαλό
Ή μάλλον ενώ αρχικά είναι μεταξένιο, σύντομα γίνεται αρκετά ξηρό. Η βρεφική ξηροδερμία είναι λογικό επακόλουθο της εξόδου του από το υγρό περιβάλλον της μήτρας, και σύντομα υποχωρεί μόνη της χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι. Επίσης, καθώς το δέρμα του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητο, δεν αποκλείεται να εμφανίσει εξανθήματα από τις πάνες ή ακόμη και βρεφική ακμή, η οποία συνήθως κρατάει μερικούς μήνες μέχρι τελικά να υποχωρήσει.

Δεν χρειάζεται να μπείτε σε καραντίνα
Αν είστε προσεκτικοί, μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική καθημερινότητα με το μωρό. Αποφύγετε να το εκθέτετε στον ήλιο ή να το παίρνετε μαζί σας σε παιδικά πάρτι και κλειστούς πολυπληθείς χώρους, κατά τα άλλα όμως απολαύστε τις βόλτες σας μαζί του. Σε περίπτωση που έχει μεγαλύτερα αδερφάκια, ζητήστε τους να χαϊδεύουν τις πατούσες και όχι τα χέρια και το πρόσωπο του μωρού. Ένας έξυπνος τρόπος να τα κάνετε να συμμορφωθούν με τέτοιου είδους οδηγίες, είναι να τα καταστήσετε υπεύθυνα για την προστασία του μωρού από τα αγγίγματα τρίτων.

Θα κλαίει. Πολύ.
Ειδικά για τους νέους γονείς, το έντονο και διαρκές κλάμα του μωρού μπορεί να αποτελέσει πηγή έντονου άγχους. Ωστόσο, το γεγονός ότι κλαίει δεν συνεπάγεται ότι κάτι κάνετε λάθος – απλώς είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του. Κανένας δεν γεννήθηκε ικανός να μεταφράζει το κλάμα του μωρού. Κάντε υπομονή και θα κατακτήσετε αυτή τη δεξιότητα με την πάροδο των ημερών.

Κοιμάται πολύ, αλλά όχι αρκετά
Τα νεογέννητα χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου, ωστόσο κοιμούνται περίπου δύο με τρεις ώρες κάθε φορά, πριν ξυπνήσουν για να φάνε. Το διάστημα αυτό είναι δύσκολο για όλους τους γονείς, ωστόσο συνήθως κρατάει μόνο για τους τρεις πρώτους μήνες. Έπειτα τα περισσότερα βρέφη καταφέρνουν να κοιμηθούν για έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Ως τότε, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε τη δημιουργία ενός σωστού προγράμματος ύπνου: Κατά τη διάρκεια της ημέρας μην τα αφήνετε να κοιμούνται για περισσότερες από τρεις ώρες πριν τα ξυπνήσετε για να τα ταΐσετε, ενώ από τη στιγμή που θα ξαναφτάσουν στο βάρος που είχαν όταν γεννήθηκαν, αφήστε τα να σας… ενημερώσουν μόνα τους για το πότε χρειάζονται φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μεγαλώνει υπερβολικά γρήγορα
Όσο κουρασμένοι και αγχωμένοι και αν νιώθετε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης της ζωής του παιδιού σας, θα έχει περάσει πριν το καταλάβετε. Προσπαθήστε να το θυμάστε τις στιγμές που όλα μοιάζουν δύσκολα και φροντίστε να απολαύσετε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του όσο περισσότερο μπορείτε.