Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο αυξάνεται και η ανάγκη τους να δημιουργήσουν τις πρώτες τους φιλίες. Δική μας δουλειά τότε είναι να αντικαταστήσουμε τις τυχαίες συναντήσεις στην παιδική χαρά με τη σταθερή επαφή με συγκεκριμένα παιδάκια – και ίσως έτσι θέσουμε και τα θεμέλια για μια φιλία που θα κρατήσει μια ολόκληρη ζωή! Ωστόσο, όσο όμορφο και αν είναι αυτό το στάδιο, δεν είναι απίθανο να μας γεμίσει ανησυχίες για το αν θα καταφέρουμε να τα κάνουμε να διασκεδάσουν αλλά και να τα κρατήσουμε ήρεμα και ασφαλή. Οι παρακάτω συμβουλές ίσως απλοποιήσουν σημαντικά την κατάσταση.

Γνώριμα πρόσωπα
Η δική σας ηρεμία είναι η βασικότερη προϋπόθεση ώστε η συνάντηση των παιδιών να πάει καλά. Ένας εύκολος τρόπος να την εξασφαλίσετε, είναι να φροντίσετε το πρώτο παιδάκι που θα καλέσετε να γνωρίζεται ήδη αρκετά καλά με το δικό σας – για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε από τον «καλύτερο φίλο» του από την παιδική χαρά. Έτσι, θα έχετε καλούς λόγους να πιστεύετε ότι δεν πρόκειται να τσακωθούν ή να βαρεθούν, ενώ πιθανότατα θα έχετε αναπτύξει ήδη κάποια επαφή και με τους γονείς του.

Θέμα timing
Έχει τεράστια σημασία τα παιδιά να είναι ξεκούραστα την ώρα του παιχνιδιού προκειμένου να είναι και ευδιάθετα. Κατά κανόνα, η καλύτερη ώρα για αυτό το σκοπό είναι το πρωί, όταν η ενέργειά τους δεν έχει αρχίσει ακόμη να πέφτει και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να είναι κακόκεφα. Φυσικά, η κατάλληλη ώρα δεν είναι κάτι που θα αποφασίσετε μόνοι σας, αλλά από κοινού με τους γονείς του άλλου παιδιού.

Μην κλειστείτε μέσα
Ας το παραδεχτούμε: Όσα παιχνίδια και αν τους έχουμε πάρει, όσο όμορφος και φωτεινός και αν είναι ο χώρος τους, πάντα τα παιδιά θα περάσουν καλύτερα σε μία παιδική χαρά από ό,τι στο σπίτι. Το εξωτερικό περιβάλλον τους προσφέρει πολλά διαφορετικά ερεθίσματα και μειώνει την πιθανότητα να βαρεθούν, ο ήλιος τους χαρίζει την πολύτιμη βιταμίνη D, ενώ παράλληλα ασκούνται περισσότερο από ό,τι στο σαλόνι τους. Επομένως, τις μέρες που ο καιρός το επιτρέπει, προτιμήστε μια συνάντηση στο πάρκο!

Χαράξτε σύνορα
Τις μέρες που ο καύσωνας καθιστά απαγορευτική τη βόλτα στον έξω κόσμο, οι συναντήσεις θα πρέπει αναγκαστικά να γίνουν στο σπίτι σας. Σε αυτή την περίπτωση θα σας βοηθήσει πολύ να ορίσετε ένα δωμάτιο ή μέρος του σπιτιού το οποίο θα προορίζεται για το παιχνίδι των παιδιών, καθώς έτσι θα μπορέσετε να τα κρατήσετε μακριά από αντικείμενα που σπάνε ή λερώνουν, αλλά και να τα ελέγχετε καλύτερα. Μην γεμίσετε το χώρο τους με υπερβολικά πολλά παιχνίδια γιατί εντέλει υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρουν να εστιάσουν την προσοχή τους σε κανένα, αλλά και να μην έχουν αρκετό χώρο ώστε να κινηθούν και να αφήσουν τη φαντασία τους να δουλέψει.

Ορίστε τη λήξη
Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφύγετε τόσο την παιδική γκρίνια όσο και την ενήλικη αμηχανία, είναι εκτός από την ώρα έναρξης της συνάντησης να ορίσετε εξ αρχής και την ώρα που θα ολοκληρωθεί. Υπολογίστε το χρόνο του παιχνιδιού με βάση την ηλικία των παιδιών και κρατήστε στο νου σας ότι μία με δύο ώρες συνήθως τους είναι υπεραρκετές.

Μην ψάξετε για πάρα πολλή έμπνευση
Όταν προσπαθείτε να οργανώσετε τις λεπτομέρειες που θα κάνουν τα παιδιά να περάσουν καλά, ίσως μια βόλτα για έμπνευση σε ηλεκτρονικές σελίδες όπως το Pinterest σας φανεί δελεαστική. Ωστόσο, όσο ωραίες και αν σας φαίνονται οι εικόνες των χαμογελαστών παιδιών που κάνουν περίπλοκες χειροτεχνίες, αν στοχεύσετε στην τελειότητα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε χωρίς λόγο. Τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να περάσουν καλά – η φαντασία τους επιτυγχάνει πάντα περισσότερα.

Τηρήστε τους κανόνες
Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε άβολα όταν χρειάζεται να κάνετε παρατηρήσεις στον φίλο του παιδιού σας, όμως είναι σημαντικό η συνάντηση των παιδιών να μην μεταφράζεται σε εξέγερση. Εκτός του ότι είναι δύσκολο να χαλαρώσετε όταν βρίσκεστε διαρκώς σε επιφυλακή για το πότε θα γίνει η επόμενη ζημιά, η συνέπειά σας στους κανόνες είναι ευεργετική και για το παιδί σας.

Μην ξεχάσετε τα σνακ
Ένα άδειο στομάχι μπορεί να καταστρέψει τη διασκέδαση των παιδιών και να οδηγήσει σε ξεσπάσματα και φωνές. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε έτοιμα μερικά υγιεινά σνακ ή να έχετε σκεφτεί εκ των προτέρων εναλλακτικές που μπορείτε να προτείνετε στο μικρό σας και τη φίλη του. Δεν χρειάζεται να επιδιώξετε χρυσό σκούφο. Μια φρουτοσαλάτα, λίγο χούμους με στικς λαχανικών ή μερικές σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι ό,τι πρέπει για να τα αισθάνονται χορτάτα χωρίς να βαρύνουν.

Κρατήστε αποστάσεις
Ο βασικότερος σκοπός της συνάντησης των παιδιών είναι το να ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίησή τους και να τα αφήσετε να διασκεδάσουν με άλλα άτομα της ηλικίας τους. Επομένως, προσπαθήστε να μην εμπλέκεστε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Αφήστε τα να αποφασίσουν μόνα τους τι παιχνίδι θα παίξουν και να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν. Φυσικά μη διστάσετε να παρέμβετε για να επιβάλετε τους κανόνες, αν δείτε πως γίνονται επιθετικά ή δεν μοιράζονται με τίποτα τα παιχνίδια τους.

Χαλαρώστε
Αυτού του είδους οι συναντήσεις δεν προορίζονται μόνο για τη διασκέδαση των παιδιών, αλλά και για τη δική σας. Αν όλα πάνε καλά, τα παιδιά θα απασχολήσουν αποτελεσματικά το ένα το άλλο και θα περάσουν καλά χωρίς να περιμένουν πολλά πράγματα από εσάς. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τα επιτηρείτε, όμως αντί να ανησυχείτε διαρκώς για το αν πηγαίνουν όλα όπως πρέπει, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε μία χαλαρή συζήτηση με έναν άλλο ενήλικα την ώρα που εκείνα θα παίζουν.