Η εκπαίδευση ύπνου των μωρών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τους γονείς αλλά και την επιστημονική κοινότητα, με τους ειδικούς να διαφωνούν έντονα σε σχέση με τις επιδράσεις της. Μια μερίδα των παιδιάτρων και επαγγελματιών ύπνου πιστεύει πως όσο νωρίτερα συνηθίσει ένα παιδί στο να κοιμάται μόνο του και για πολλή ώρα, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει σωστές νυχτερινές συνήθειες, ενώ άλλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον η πρακτική θα μπορούσε να επηρεάσει μελλοντικά την ψυχολογία των παιδιών.
Οι μέχρι τώρα έρευνες, ωστόσο, δείχνουν πως τόσο τα παιδιά που υφίστανται εκπαίδευση ύπνου όσο και εκείνα που αφήνονται να ακολουθούν τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς δεν εμφανίζουν καμία διαφορά στη συμπεριφορά τους ως νήπια. Επομένως, η απόφαση έγκειται κυρίως στις δικές σας αντοχές και επιθυμίες: Άλλωστε για να είναι ευτυχισμένα τα μωρά μας έχουν ανάγκη και από ξεκούραστους, χαρούμενους γονείς. Αν επιλέξετε τον επιπλέον ύπνο, αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε.

Μην δίνετε σημασία στους τρίτους
Όταν ένα ζήτημα αφορά τα παιδιά, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν πολύ έντονες απόψεις – και να είναι βέβαιοι πως όχι μόνο έχουν δίκιο, αλλά ότι αν δεν τους ακούσουμε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Ο στόχος είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι θα υπάρξουν λάθη και να μην αμφισβητούμε τον εαυτό μας σε κάθε μας κίνηση. Ό,τι και αν σας λέει η μητέρα σας ή ο συνάδελφος από τη δουλειά, εσείς είστε που μένετε άυπνοι κάθε βράδυ και η δική σας γνώμη είναι η μόνη που έχει σημασία.

Επιστρέψτε στα θρανία
Το γεγονός ότι η απόφαση είναι δική σας δεν σημαίνει και ότι πρέπει να την πάρετε… αυθόρμητα. Μην στηριχτείτε στις εμπειρίες φίλων και συγγενών και μην ξεκινήσετε χωρίς να έχετε μελετήσει σε βάθος όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές μεθόδους. Εκτός από το πώς θα εφαρμόσετε την καθεμία, αφιερώστε χρόνο και στην έρευνα των πιθανών συνεπειών που μπορεί να έχει για το μωρό σας. Έτσι, όταν τελικά βρείτε την κατάλληλη θα αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για την επιλογή σας.

Κάντε ατμόσφαιρα
Εκτός από τον τρόπο και την ώρα που το μωρό θα αποκοιμηθεί, τεράστιο ρόλο παίζει και το περιβάλλον του. Επιβεβαιώστε ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο ή την κούνια του δεν είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή και περιορίστε κατά το δυνατόν το φως που φτάνει μέχρι τα ματάκια του – εκτός αν το παιδί σας είναι ήδη νήπιο και εκφράζει την επιθυμία για ένα φωτάκι. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι και ο ήχος. Ένα μηχάνημα που εκπέμπει ήχους της φύσης ή που μιμείται τους ήχους που ακούγονται στη μήτρα μπορεί να μεταμορφώσει την ποιότητα ύπνου του παιδιού σας!

Ακολουθήστε το μοτίβο
Ξέρουμε ότι πρέπει να κοιμηθείτε συγκεκριμένες ώρες: Ίσως εργάζεστε, ίσως έχετε μεγαλύτερα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, ίσως έχετε περάσει ήδη πολύ καιρό ξυπνώντας διαρκώς κάθε βράδυ για να ξανακοιμίσετε το μικρό σας. Όμως αν δεν προσαρμόσετε τις ώρες που το βάζετε για ύπνο στο «ρολόι» του οργανισμού του, η μέθοδος δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται και ξυπνούν σε κύκλους διάρκειας 90 λεπτών, οι οποίοι εξελίσσονται σε δωδεκάωρα μέχρι να φτάσουν την προσχολική ηλικία. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δείξει πόση ώρα περίπου διαρκεί ο κύκλος ύπνου του παιδιού σας με βάση την ηλικία του ώστε να προσαρμόσετε σε αυτό την ώρα που θα το βάλετε στο κρεβατάκι του.

Η σιέστα είναι σημαντική
Η κοινή λογική λέει ότι αν θέλουμε το παιδί να κοιμηθεί περισσότερο το βράδυ θα πρέπει να μειώσουμε την ώρα που κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κοινή λογική, όμως, δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Όταν ο ύπνος του μωρού μέσα στην ημέρα διαταράσσεται, το γεγονός αυτό παρεμβαίνει στον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου του. Η εξάντληση εμποδίζει το μωρό να κοιμηθεί γρήγορα ή βαθιά και οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Επιλέξτε τη στιγμή
Ακόμη και αν δεν αντέχετε άλλες άυπνες νύχτες, ίσως πρέπει να αναβάλετε για λίγο την εκπαίδευση του παιδιού αν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, επομένως απαιτείται ολόκληρη η προσοχή σας – και κυρίως η προσοχή του παιδιού σας – να είναι στραμμένες σε αυτή. Για παράδειγμα, αν έχετε μόλις αρχίσει να του μαθαίνετε να χρησιμοποιεί το γιογιό του, καλό θα ήταν να μην το βομβαρδίσετε και με άλλη μία νέα κατάσταση γιατί κινδυνεύετε και οι δύο προσπάθειες να αποτύχουν.

Υπομονή και επιμονή
Τα παιδικά κλάματα και διαμαρτυρίες είναι σχεδόν αναπόφευκτα στην αρχή, όσο ομαλά και αν κυλήσει η εκάστοτε μέθοδος. Καλό είναι να έχετε καταστρώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισής τους πριν συμβούν, ώστε να μην καταλήξετε να υποχωρείτε και να επιτρέπετε συμπεριφορές που έχετε καταλάβει ότι μπαίνουν εμπόδιο στον αδιάλειπτο ύπνο του. Αντίστοιχα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών ή τα βράδια που το παιδί μένει στους παππούδες, θα πρέπει τόσο η ώρα που το παιδί ξαπλώνει όσο και τα βήματα που το προετοιμάζουν για τον ύπνο να τηρούνται ευλαβικά.