Ανυπομονούσατε για τη στιγμή που το παιδί σας θα κάνει τα πρώτα του βήματα, ίσως όμως δεν είχατε συνυπολογίσει ότι από εκείνη την ημέρα και μετά η ζωή σας θα μοιάζει με προπόνηση για Μαραθώνιο. Και αν το κυνηγητό στο σπίτι και την παιδική χαρά είναι κουραστικό, όταν ο μικρός σας προσπαθεί να μεταφέρει το παιχνίδι στη μέση του δρόμου η κατάσταση αποκτά γρήγορα ατμόσφαιρα θρίλερ.
Τα περισσότερα νήπια δεν ενθουσιάζονται στην ιδέα να κρατάνε το χέρι της μαμάς ή του μπαμπά σε ολόκληρη τη διαδρομή προς το πάρκο, πράγμα φυσιολογικό αφού ανταποκρίνεται στην ανάγκη τους να ανακαλύψουν τον κόσμο και στην αδυναμία τους να αντιληφθούν τον κίνδυνο. Γι’ αυτό ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του ρόλου σας ως γονείς είναι να τα προστατεύετε από… τον εαυτό τους. Πώς όμως θα πείσετε τη δίχρονη κόρη σας ότι το να τρέχει μόνη της προς τα αυτοκίνητα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα;

Εξηγήστε τους τι πρέπει να κάνουν
Ο γιος σας δεν είναι ακόμη σε θέση να καταλάβει γιατί είναι σημαντικό να μην απομακρύνεται από δίπλα σας, όμως αντιλαμβάνεται πολύ καλά την ίδια την οδηγία αν τη διατυπώσετε με απλά λόγια. Πείτε του ότι πρέπει οπωσδήποτε να κρατάει το χέρι σας μέχρι να φτάσετε στον παιδικό σταθμό και επαναλάβετέ το όσες φορές χρειαστεί μέχρι – επιτέλους – να βρεθείτε στον προορισμό σας.

Να είστε συγκεκριμένοι
Τα νήπια δεν μπορούν ακόμη να αποκωδικοποιήσουν αφηρημένες εκφράσεις – ακόμη και εκείνες που δεν ακούγονται καθόλου αφηρημένες σε ενήλικα αυτιά. Αν πείτε στην κόρη σας μόνο τη λέξη: «Σταμάτησε!», είναι πολύ πιθανό να μην καταλάβει σε τι αναφέρεστε. Αντ’ αυτού ζητήστε της να σταθεί ακίνητη ή να σταματήσει να τρέχει. Όταν ξαναπιάσει το χέρι σας επαναλάβετε και πάλι τους κανόνες της βόλτας.

Δημιουργήστε ποινές
Αφού σιγουρευτείτε ότι το παιδί ξέρει τους κανόνες, εξηγήστε του ότι αν τους παραβεί και θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο, θα πρέπει να καθίσει στο καρότσι του ή να γυρίσετε σπίτι. Αν πράγματι το παιδί αφήσει το χέρι σας και αρχίσει να τρέχει, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσετε στις διαμαρτυρίες του και να μην εφαρμόσετε αυτά που ορίσατε εξ αρχής. Όταν ηρεμήσει εξηγήστε του ότι πάνω από όλα πρέπει να το κρατήσετε ασφαλές και υποσχεθείτε του ότι την επομένη μέρα μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε μια βόλτα στο πάρκο.

Φροντίστε να μην βαρεθεί
Μια αρκετά σίγουρη μέθοδος για να διατηρήσετε την ψυχική σας γαλήνη, είναι να μετατρέψετε τις διαδρομές σε παιχνίδι. Τραγουδήστε μαζί του, κάντε παρέλαση, χορέψτε ή ζητήστε του να αντιγράφει ακριβώς τις κινήσεις σας για να το κρατήσετε απασχολημένο. Πιθανότατα δεν θα καταλάβει καν πώς φτάσατε στην είσοδο της παιδικής χαράς.

Μην παίρνετε ρίσκα
Ξέρουμε ότι τα παιδιά συχνά δεν ανέχονται να μπουν στο καρότσι εκτός αν είναι έτοιμα να αποκοιμηθούν στα πόδια τους, όμως κάποιες φορές δεν είναι σοφό να τους προσφέρουμε την ανεξαρτησία που επιθυμούν. Τα πολυσύχναστα μέρη, όπως τα σούπερ μάρκετ ή ένας κεντρικός εμπορικός δρόμος κρύβουν πολλές παγίδες για ένα παιδί που δεν έχει μάθει ακόμη να εστιάζει την προσοχή του και να ελέγχει τις παρορμήσεις του.