Ας ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής το βασικότερο: Τα παιδιά έχουν πραγματική ανάγκη από τις ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές τους. Όλο το χειμώνα, ακόμη και αν δεν κατάφεραν να αριστεύσουν στο σχολείο, χρειάστηκε να ανταποκριθούν σε ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα και να απορροφήσουν έναν τεράστιο όγκο νέων γνώσεων. Τώρα, χρειάζονται ξεκούραση και παιχνίδι. Ωστόσο, ακόμη και οι καλύτεροι μαθητές διατρέχουν τον κίνδυνο να ξεκινήσουν την επόμενη χρονιά σε ελαφρώς χειρότερη κατάσταση από ό,τι ολοκλήρωσαν αυτή που πέρασε, αν χάσουν εντελώς την επαφή τους με τα όσα έμαθαν τους προηγούμενους μήνες. Με τη βοήθειά μας, όχι απλώς δεν θα μείνουν πίσω, αλλά ίσως καταφέρουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς ποτέ να νιώσουν ότι κάνουν επανάληψη!

Αν δεν του αρέσει το διάβασμα
Κάποιες φορές η καθιέρωση προγράμματος ανάγνωσης μπορεί να κάνει ένα παιδί που δεν αγαπά τα βιβλία να αλλάξει γνώμη. Το «μυστικό» είναι ο χρόνος που θα ορίσουμε για αυτό το σκοπό να είναι περιορισμένος, ώστε να μην το τρομάζει: Ακόμη και ένα τέταρτο την ημέρα είναι υπεραρκετό και, αν επιλέξουμε ένα βιβλίο που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά του, ενδέχεται να θελήσει από μόνο του να διευρύνει το χρόνο του διαβάσματος, ώστε να μάθει πιο σύντομα το τέλος της ιστορίας. Αν το παιδί αρνείται να «θυσιάσει» έστω και ένα λεπτό από το καλοκαίρι του, μην το πιέσετε, για να μην καταλήξει να συνδυάζει τα βιβλία με τη δυσφορία. Αντιθέτως, ίσως πειστεί από μία εναλλακτική μορφή τους η οποία θα μοιάζει πιο διασκεδαστική, όπως είναι τα μυθιστορήματα σε μορφή κόμιξ.

Αν το παιδί σας διαβάζει – αλλά πάντα την ίδια σειρά βιβλίων
Πρώτα από όλα, σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε την επιλογή του. Ακόμη και αν η τριλογία φαντασίας που ξεκοκαλίζει σας φαίνεται υποδεέστερη από τα βιβλία που θέλατε να του προτείνετε, είναι βέβαιο πως είναι γεμάτη με δύσκολες λέξεις ή ακόμα και σημαντικά διδάγματα. Αντί να διαμαρτύρεστε για την προτίμησή του, βοηθήστε το να την ολοκληρώσει και στη συνέχεια κάντε μαζί του μια συζήτηση για τους χαρακτήρες, την εξέλιξη της πλοκής και τα νοήματα που πιστεύει ότι κυριαρχούν στην ιστορία. Η έλλειψη εμβάθυνσης είναι ο κυριότερος λόγος που ακόμη και τα παιδιά που διαβάζουν πολύ δεν αποκλείεται να «χάσουν» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ορισμένες από τις δεξιότητες του χειμώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανάγνωση δεν συνίσταται μόνο στην κατανάλωση μιας ιστορίας, αλλά και στην ανάλυση και τη βαθιά κατανόησή της – διαδικασίες που τηρούνται με ευλάβεια στη σχολική τάξη, αλλά συνήθως ξεχνιούνται όταν τα παιδιά διαβάζουν μόνα τους. Τέλος, μπορείτε να αναζητήσετε σειρές βιβλίων που ανήκουν στο ίδιο είδος ή ακολουθούν την ίδια λογική με αυτά που το μικρό σας αγαπά τόσο πολύ. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βλέπει την ώρα να πιάσει στα χέρια του τον επόμενο τόμο!

Αν συγκατοικείτε με έναν μικρό βιβλιοφάγο
Αν το παιδί σας διαβάζει τα βιβλία πέντε – πέντε, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αφιερώνει αρκετό χρόνο ώστε να κατανοήσει την πλοκή τους: Είναι αρκετά συνηθισμένο τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα όταν είναι καλοί μαθητές, να αντιμετωπίζουν την ανάγνωση σαν αγώνα δρόμου και, στην επιδίωξή τους να τελειώσουν όσα περισσότερα βιβλία γίνεται, να καταλήγουν να τα διαβάζουν «διαγώνια». Το επόμενο βήμα είναι να φροντίσετε να έχει στα χέρια του αρκετό υλικό. Οι δανειστικές βιβλιοθήκες αποτελούν ιδανική λύση για την περίπτωσή σας: Εκεί, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν για την επόμενη αγαπημένη τους ιστορία ανάμεσα σε χιλιάδες τίτλους, να ζητούν τη βοήθεια των βιβλιοθηκάριων, αλλά και να γνωρίσουν φίλους που αγαπούν εξίσου το διάβασμα. Μαζί θα μπορούν να συζητούν το περιεχόμενο των αγαπημένων τους βιβλίων χωρίς να αισθάνονται ότι κάποιος τους κάνει μάθημα και να ανταλλάσσουν προτάσεις για τα επόμενα.