Είναι μια από τις χιλιάδες αντιφάσεις που αντιμετωπίζουμε όταν γινόμαστε γονείς: Ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια βρίσκονται αντιμέτωπα με πηγές εκνευρισμού και τριβής όταν αποκτούν ένα παιδί, πολλές φορές εξαιτίας της ίδιας τους της υπερπροσπάθειας να του προσφέρουν ένα ήρεμο, υγιές περιβάλλον. Τελικά, βλάπτει τα παιδιά μας η ένταση που προκύπτει ανάμεσα σε εμάς και τον σύντροφό μας; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε;

Θυμωμένες ορμόνες
Πρόσφατες νευρολογικές έρευνες έδειξαν ότι όταν τα παιδιά ακούνε θυμωμένες φωνές, τα επίπεδα των ορμονών τους που σχετίζονται με το άγχος αυξάνονται δραματικά. Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμη και για τα κοιμισμένα μωρά που μας ακούνε να τσακωνόμαστε μέσα από μία κλειστή πόρτα. Παράλληλα, είναι ίσως η μόνη περίπτωση που το παιδί δεν μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς για να το παρηγορήσετε. Έτσι, εσωτερικεύει την ένταση που αισθάνεται και παραμένει αγχωμένο για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, να αντιμιλά ή να παραφέρεται. Τα τελευταία δύο στοιχεία οφείλονται και στην τάση του να μιμείται τη δική σας συμπεριφορά: Αν έχει μάθει πως οι διαφωνίες επιλύονται με φωνές και επιθετικότητα, θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο για να υποστηρίξει τη θέση του.

Υγιής αναβλητικότητα
Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται πως η ίδια η διαφωνία μπροστά στα παιδιά αποτελεί πρόβλημα. Αντιθέτως, η σύγκρουση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανθρώπινες σχέσεις και, αν τη διαχειριστούμε σωστά, αποτελεί έναν υγιή τρόπο να βελτιώνουμε την επικοινωνία μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δώστε το καλό παράδειγμα στο μικρό σας, εκφράζοντας με ηρεμία και σεβασμό τα παράπονά σας προς τον σύντροφό σας. Θυμηθείτε ότι μια μικρή ένταση δεν αποτελεί πρόβλημα αν φροντίσετε η επιστροφή στην τρυφερή κανονικότητα να γίνει άμεσα και μπροστά στο παιδί. Ωστόσο, αν αισθάνεστε ότι η συζήτηση μπορεί να εξελιχθεί εύκολα σε εμπόλεμη ζώνη, καλό είναι να την αναβάλλετε για τη στιγμή που θα είστε μόνοι σας. Τα παιδιά είναι πιο έξυπνα από ό,τι νομίζουμε, οπότε αποφύγετε τα φορτισμένα «θα τα πούμε μετά!» και αγκαλιαστείτε για να του δώσετε να καταλάβει ότι είστε αποφασισμένοι να λύνετε τα προβλήματα που προκύπτουν.

Μετά τις φωνές
Όσο προσεκτικοί και ψύχραιμοι και αν είστε, είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν περιπτώσεις που δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε τον καβγά. Μην πανικοβάλλεστε: Είναι ανθρώπινο ορισμένες φορές να μην βρίσκετε την υπομονή που απαιτείται για τη σωστή διαχείριση μιας κρίσης, ενώ το παιδί δεν κινδυνεύει αν αυτή η συμπεριφορά σας δεν αποτελεί μοτίβο. Δείξτε στο παιδί ότι αγαπιέστε και έπειτα σκεφτείτε πώς μπορεί να βλέπει εκείνο την επικοινωνία σας. Εκτός από την δική του ψυχολογία, θα επωφεληθεί σημαντικά και η σχέση σας με τον σύντροφό σας αν φροντίσετε να αποφεύγετε την ένταση, την ειρωνεία και τις επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλο με ζεστασιά, υποστήριξη και συναισθηματική γενναιοδωρία. Ένας καλός κανόνας είναι να προσπαθείτε να έχετε πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις για κάθε αρνητική!