«Η εγκυμοσύνη χαρίζει στη γυναίκα μια ακαταμάχητη λάμψη», «όταν μια γυναίκα μένει έγκυος είναι πιο όμορφη από ποτέ». Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει παρόμοιες φράσεις; Η αλήθεια όμως είναι ότι μερικές φορές η εγκυμοσύνη, εκτός από ίσως το μεγαλύτερο χαρμόσυνο γεγονός της ζωής μας, προκαλεί όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά χαρακτηριστικά στην εμφάνισή μας.

Αυτό που έχει σημασία είναι να προσαρμόσουμε τη φροντίδα μας και να λάβουμε εγκαίρως τα σωστά μέτρα προκειμένου να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε κάποιες ατέλειες που δημιουργεί η εγκυμοσύνη στο πρόσωπο, στο σώμα και στα μαλλιά μας.

Πρόσωπο

Τα συμπτώματα από την έξαρση των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν στην υπέροχη λάμψη που λένε ότι έχουν οι εγκυμονούσες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και άλλα, όχι τόσο υπέροχα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η αύξηση των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή μελανίνης, γι’ αυτό είναι συχνό φαινόμενο οι πανάδες στο μέτωπο, στα μήλα, στο πάνω χείλος και στο πιγούνι, η λεγόμενη «μάσκα της εγκυμοσύνης». Επίσης παρατηρείται πρήξιμο, ενώ η έλλειψη ύπνου επιτείνει τη θαμπή όψη και τους μαύρους κύκλους.

Σώμα

Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να τρελάνουν τον οργανισμό και κατ’ επέκταση το δέρμα: μπορεί να το αφυδατώσουν ή να προκαλέσουν υπερπαραγωγή σμήγματος. Η υπερπαραγωγή μελανίνης μπορεί να προκαλέσει τη «μαύρη γραμμή» (linea nigra) που μερικές φορές σχηματίζεται στην κοιλιά.
Το τέντωμα του δέρματος, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς, και η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να προκαλέσουν ραγάδες, ενώ οι ήδη υπάρχουσες ελιές και η περιοχή γύρω από τις θηλές μπορεί να γίνουν πιο σκούρες.

Μαλλιά

Μπορεί να αλλάξουν υφή, π.χ. από ίσια να γίνουν σπαστά ή το αντίθετο, να μακραίνουν πιο γρήγορα και γενικότερα να είναι πιο δυνατά και υγιή. Ωστόσο, μετά τη γέννα ίσως παρατηρηθεί τριχόπτωση, η οποία διαρκεί δυο με τρεις μήνες.

Τα βασικά tips

Κρατάμε την περιποίηση σε μίνιμαλ πλαίσια

Χρησιμοποιούμε καλλυντικά με όσο το δυνατόν πιο απλή σύσταση, χωρίς ύποπτες αλλεργιογόνες ουσίες, όπως αρώματα και parabens. Αν τα σπυράκια είναι θέμα, τότε επιλέγουμε ένα ήπιο καθαριστικό και μια ενυδατική κρέμα με αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως η νιασιναμίδη. Αν πάλι το δέρμα ξεφλουδίζει, τότε επιλέγουμε μια θρεπτική ενυδατική κρέμα με λιπίδια και συστατικά όπως το shea butter, το έλαιο αβοκάντο και η βιταμίνη Ε.

Αντιμετωπίζουμε τις πανάδες. Η καθημερινή χρήση αντηλιακού πρέπει να είναι αυτονόητη, όπως και η τακτική ανανέωσή του κατά τη διάρκεια της μέρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πανάδες ξεθωριάζουν τρεις μήνες μετά τη γέννα. Αν ωστόσο είναι επίμονες, τότε η λύση είναι μια κρέμα με κοζικό οξύ (kojic acid), αλλά μετά την περίοδο του θηλασμού.

Καταπολεμάμε την ακμή. Μετά τη γέννα και τον θηλασμό οι αντιβακτηριδιακές κρέμες είναι ασφαλείς για να αντιμετωπίσουν την περιστασιακή ακμή.

Τονώνουμε τη λάμψη μας. Οι κρέμες ματιών που καταπολεμούν τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο καθώς και οι οροί με βιταμίνη C θα αναζωογονήσουν την κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από την έλλειψη ύπνου επιδερμίδα.

Θωρακίζουμε τη επιδερμίδα μέσω της διατροφής. Μετά τη γέννα είναι λογικό να ποντάρουμε στη δύναμη του καφέ για να μπορούμε να μένουμε ξύπνιες, ωστόσο η υπερβολική ποσότητα καφέ θα αφυδατώσει την επιδερμίδα. Μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετά φρούτα, λαχανικά, με λιπαρά οξέα και πολύ νερό θα διατηρήσει το δέρμα υγιές εκ των έσω.

Προτιμάμε καλλυντικά με ως επί το πλείστον φυσική σύνθεση. Μερικά από τα πιο ευεργετικά φυσικά συστατικά είναι το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, η αλόη βέρα, το βούτυρο κακάο, το έλαιο αβοκάντο, το βούτυρο shea, το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο λεβάντας, το εκχύλισμα καλέντουλας και χαμομηλιού. Ιδίως το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε το σώμα μας με κρέμες εμπλουτισμένες με βοτανικά εκχυλίσματα και φυσικά αρώματα. Ετσι το δέρμα θα γίνει πιο ελαστικό, λαμπερό και απαλό και εμείς θα απολαύσουμε το καλοκαίρι χωρίς κνησμούς, κοκκινίλες και ραγάδες.

Αποφεύγουμε κάποια καλλυντικά συστατικά. Αυτά κατά κοινή ομολογία έχουν παρενέργειες και προκαλούν μεγαλύτερες ευαισθησίες απ’ ό,τι συνήθως. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συζητήσουμε με τον γιατρό μας τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε και να τον συμβουλευόμαστε πριν δοκιμάσουμε κάποιο με νέα στοιχεία στη σύνθεσή του, έστω και αν πρόκειται για φυσική.

1. Ρετινόλη
2. Χημικά αντηλιακά φίλτρα, όπως oxybenzone, avobenzone.
3. Benzoyl peroxide
4. Σαλικυλικό οξύ
5. Υδροκινόνη
6. Parabens
7. Αιθέρια έλαια σε καθαρή μορφή

Μειώνουμε το στρες. Το μασάζ, ο επαρκής ύπνος αλλά και η αρωματοθεραπεία θα βοηθήσουν το μυαλό μας να χαλαρώσει, θα τονώσουν την κυκλοφορία του αίματος και θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου που μας είναι τόσο απαραίτητος στην εγκυμοσύνη και που η έλλειψή του αντανακλάται στην εμφάνισή μας.

Αποφεύγουμε το ζεστό ντους ή μπάνιο. Αφυδατώνει την επιδερμίδα και ρίχνει την πίεση. Ρυθμίζουμε το νερό σε χλιαρή θερμοκρασία.

Περιποιούμαστε τα μαλλιά μας με φυτικά προϊόντα. Αν η τριχόπτωση έχει κάνει την εμφάνισή της, επιλέγουμε καθαριστικές συνθέσεις και μάσκες με φυσικά συστατικά που τονώνουν το τριχωτό και τις ρίζες. Προαιρετικά το βράδυ, πριν κοιμηθούμε, κάνουμε ελαφρύ μασάζ με κάποιο δυναμωτικό έλαιο.

Bonus tip
Πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό τη μέρα για να παραμένουμε ενυδατωμένες.