Μπορεί να μην σταματάτε να ανησυχείτε για το πώς θα βοηθήσετε το μωράκι σας να φτάσει και να ξεπεράσει τις δυνατότητές του, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι πιο απλά από ό,τι φαίνονται. Όπως ακριβώς ένα ιδιότροπο νήπιο θα φάει όταν πεινάσει, έτσι και ο βρεφικός εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να καταναλώνει πληροφορίες ασταμάτητα. Δική σας δουλειά είναι να του προσφέρετε τα απαραίτητα ερεθίσματα. Τα μόνα εργαλεία που χρειάζεστε για αυτό το σκοπό είναι λίγη δημιουργικότητα και πολλή ετοιμότητα ώστε να εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες που προκύπτουν καθημερινά, όπως οι παρακάτω.

Βγάλτε του λόγους
Είναι ίσως η μόνη περίπτωση στην οποία η φλυαρία αποτελεί αρετή! Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο να μιλάτε σε ένα μωρό λίγων ημερών, όμως το γεγονός ότι δεν σας καταλαβαίνει δεν σημαίνει και ότι δεν σας ακούει προσεκτικά. Μάλιστα, μέσα από αυτή τη συνήθεια βοηθάτε τον εγκέφαλό του να μάθει να αντιδρά στη γλώσσα. Δεν χρειάζεται να γίνεστε εφευρετικοί: Περιγράψτε του βήμα – βήμα τις κινήσεις σας καθώς μαγειρεύετε ή καθαρίζετε. Θα δείτε ότι αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα είναι πολύ διασκεδαστική και για εσάς.

Ώρα για διάβασμα
Πριν ακόμη το μωρό σας αρχίσει να μιλάει, φροντίστε να γεμίσετε τη βιβλιοθήκη του με ενδιαφέρουσες, χρωματιστές επιλογές. Εκτός από την ώρα που το βάζετε για ύπνο, προσπαθήστε να του διαβάζετε όσο συχνότερα γίνεται μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνδέσει το βιβλίο με τη διασκέδαση και είναι πιο πιθανό να αγαπήσει το διάβασμα όταν μεγαλώσει. Δείξτε του με το χέρι σας τις λέξεις που του διαβάζετε για να κρατήσετε την προσοχή του στραμμένη ολοκληρωτικά στις σελίδες μπροστά του.

Κοιταχτείτε στα μάτια
Το μωρό σας έχει τεράστια ανάγκη από τη σύνδεση μαζί σας για να αναπτυχθεί σωστά, και η οπτική επαφή είναι ο απλούστερος και καλύτερος τρόπος να του την προσφέρετε. Όταν βλέπετε πως σας κοιτάζει, ανταποδώστε του το βλέμμα και θα δείτε τη χαρά να ζωγραφίζεται στο προσωπάκι του! Για τις μητέρες που θηλάζουν, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να μοιραστούν αυτή την υπέροχη επαφή με το μωρό τους από την ώρα του φαγητού του.

Ελεύθερα χεράκια
Τα μωρά χαρακτηρίζονται από την έμφυτη ανάγκη να ανακαλύψουν τον κόσμο, σε μεγάλο βαθμό μέσω της αφής τους. Όταν επιτρέπετε στο μικρό σας να πιάνει τα πράγματα γύρω του, ενισχύετε την ευφυΐα του, καθώς έρχεται σε επαφή με μια σειρά από νέα ερεθίσματα. Το ίδιο το εσωτερικό του σπιτιού σας αλλά και το πάρκο ή η παραλία είναι γεμάτα με διαφορετικές υφές και πληροφορίες. Αν θέλετε να κάνετε ακόμη πιο γεμάτη την εμπειρία του, μπορείτε να του περιγράφετε την αίσθηση του εκάστοτε πράγματος που αγγίζει. Πολλά παιδικά βιβλία εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός και περιλαμβάνουν σελίδες με διαφορετικές επιφάνειες – είναι βέβαιο πως το μικρό σας θα τα λατρέψει!

Αν μπορείτε, θηλάστε
Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητές του για το ανοσοποιητικό και τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, το μητρικό γάλα περιέχει ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την εγκεφαλική του λειτουργία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι βλάπτετε το μωρό αν για κάποιο λόγο αδυνατείτε ή δεν επιθυμείτε να το θηλάσετε. Τα βρεφικά γάλατα σε σκόνη είναι ειδικά μελετημένα για να υποστηρίζουν τις ανάγκες του. Τίποτα καλό δεν θα προκύψει από το να αισθάνεστε τύψεις ή να κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Δημιουργικό χάος
Είναι πιθανό αυτή η συμβουλή να μην σας αρέσει πολύ, όμως η αλήθεια είναι ότι τα μωρά έχουν ανάγκη από την ακαταστασία για να μάθουν. Προσπαθήστε να μην το σταματάτε όταν παίζει με το φαγητό του – ακόμη και αν ρίξει κατά λάθος λίγο στο πάτωμα. Πιάνοντας τα διαφορετικά υλικά ενεργοποιεί το μέρος του εγκεφάλου του που συνδέεται με την αφή, ενώ δημιουργώντας ένα μικρό χάος μαθαίνει τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος.

Μικρά μαθήματα
Ένα βρώμικο χαλί δεν είναι ο μόνος τρόπος να μάθετε στο μικρό σας τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος. Αντί για αυτό, μπορείτε να επενδύσετε τη μέρα του με σύντομα «μαθήματα» γύρω από το θέμα: Για παράδειγμα, όταν ανοίγετε τη βρύση εξηγήστε του ότι αυτή η κίνηση κάνει το νερό να τρέχει ή εξηγήστε του ότι η πίεση στο κουμπί είναι αυτό που κάνει το παιχνίδι του να βγάζει ήχους.

Οι πιο καλοί τραγουδιστές
Το μωρό σας δεν έχει απαιτήσεις από τη φωνή σας. Του αρκεί απλώς να την ακούει, και οι διαφορετικοί τόνοι που χρησιμοποιείτε όταν τραγουδάτε την κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Εκτός από τα παιδικά τραγούδια ένας διασκεδαστικός τρόπος να επιταχύνετε τις γλωσσικές του δεξιότητες και να ακονίσετε το μυαλό του, είναι αυτοσχεδιάζοντας. Τραγουδήστε του για τις κινήσεις που κάνετε όσο καθαρίζετε το σπίτι ή για τα μέρη του σώματός του την ώρα που το κάνετε μπάνιο. Μην ανησυχείτε, δεν θα σας παρεξηγήσει αν δεν έχετε ταλέντο στην ομοιοκαταληξία.

Κάντε μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ
Ναι, τα ψώνια με ένα βρέφος είναι αρκετά πιο περίπλοκα, όμως δύσκολα θα βρείτε περιβάλλον με περισσότερες πληροφορίες από ένα σούπερ μάρκετ. Μιλήστε του για τα χρώματα, το είδος ή το άρωμα του κάθε προϊόντος πριν το βάλετε στο καλάθι σας και προσπαθήστε να κρατήσετε την προσοχή του στραμμένη στη διαδικασία, αντί να το αποσπάτε με ένα βιβλίο ή το κινητό σας.

Παιχνιδομετρητές
Σε όλους μας φαίνεται χαριτωμένο ένα νήπιο που ξέρει να μετράει – ειδικά αν ακόμη δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά. Εκτός από την αστεία πλευρά της, όμως, η εξοικείωση των παιδιών με τους αριθμούς από μικρή ηλικία, τα βοηθά να τους αντιμετωπίσουν σαν παιχνίδι και να μην «τρομάξουν» όταν δουν το πρώτο βιβλίο αριθμητικής. Μετρήστε τα πάντα, λοιπόν, είτε πρόκειται για τα κουκλάκια του είτε για τα φασόλια που θα χρησιμοποιήσετε για το φαγητό, και μάθετέ του τραγουδάκια με αριθμούς.