Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να μιλήσει κανείς για τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται παιδιά. Πρόκειται για την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες από 1 έως 14 ετών. Είναι επίσης η πρώτη αιτία για σοβαρούς τραυματισμούς, στο κεφάλι και στον αυχένα, κάποιοι από τους οποίους οδηγούν σε αναπηρία. Πρόκειται για μια πραγματική τραγωδία, αν σκεφτεί κανείς ότι λαμβάνοντας τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας τα παιδιά μας θα είναι ασφαλή. Κάτι που είναι η απόλυτη ευθύνη μας.

Παιδικό κάθισµα
Τοποθετήστε στο ΙΧ σας παιδικά καθισματάκια που είναι ελεγμένα και εγκεκριμένα για χρήση σε οχήματα. Διαβάστε σωστά τις οδηγίες για την τοποθέτηση του καθίσματος.
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών. Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών. Ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τριάμισι έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών.
Τα βρέφη 0-2 ετών πρέπει να κάθονται σε καθισματάκι που να είναι στραμμένο προς την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση των ζωνών του αυτοκινήτου που δένουν διαγώνια και όχι στην περιοχή της κοιλιάς, διότι αυτές είναι που έχουν περισσότερα σημεία υποστήριξης.
Το σκανδιναβικό μοντέλο, που αποδεικνύεται και το πιο ασφαλές, προβλέπει να χρησιμοποιείται το καθισματάκι στραμμένο ανάποδα από τη φορά του αυτοκινήτου έως ότου τα παιδιά φθάσουν στην ηλικία των 4 ετών.
Ανω των 4 ετών και μέχρι να φθάσουν 1,40 μ. σε ύψος θα πρέπει να κάθονται σε ειδικό βοηθητικό κάθισμα που τα ανασηκώνει, ώστε να περνά πάνω από τον ώμο τους η ζώνη ασφαλείας.
Γενικά, όσο μικρότερο είναι το παιδί, είναι προτιμότερο να επιλέγονται βοηθητικά καθίσματα με πλάτη και πλευρικά τοιχώματα, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά αρκεί το ειδικό κάθισμα χωρίς πλάτη.

Ζώνη ασφαλείας
Πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι χρειάζεται να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφικτά. Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα και δημιουργήστε μια ρουτίνα: το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει αν δεν έχουν δέσει όλοι οι επιβάτες τις ζώνες τους. Στα πιο μεγάλα παιδιά δημιουργήστε μια πρόκληση: βάλτε στοίχημα ποιος θα δένει πρώτος τη ζώνη του κάθε φορά που μπαίνετε στο όχημα.
Σε περίπτωση που το παιδί σας βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, με ψυχραιμία σταματήστε το αυτοκίνητο στο πλάι του δρόμου και επαναλάβετέ του ότι αυτό είναι επικίνδυνο.
Οταν το παιδί ξεπεράσει σε ύψος τα 1,40 μ., μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τη ζώνη ασφαλείας. Και πάλι καλό είναι να κάθεται στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του συνοδηγού είναι επικίνδυνη για τα παιδιά που δεν έχουν ξεπεράσει αυτό το ύψος, καθώς σε ενδεχόμενη σύγκρουση μπορεί να τραυματιστούν από την πίεση του αερόσακου που ούτως ή άλλως είναι κατασκευασμένος για ενηλίκους.

Το τεστ των 5 βημάτων θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το παιδί είναι έτοιμο να καθίσει με ασφάλεια σε θέση με ζώνη για ενηλίκους.

  • Μπορεί να καθίσει ακουμπώντας γερά την πλάτη του πίσω.
  • Λυγίζει τα γόνατά του με άνεση μπροστά.
  • Οταν δένει τη ζώνη, περνά πάνω από το κέντρο του ώμου του.
  • Οταν κάθεται, η ζώνη της κοιλιάς περνά πάνω από τους μηρούς του.
  • Μπορεί να καθίσει σε αυτήν τη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Τι άλλο πρέπει να προσέχουµε

  • Σιγουρευτείτε ότι τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του παιδιού βρίσκονται πάντα μέσα στο αυτοκίνητο και όχι έξω από το παράθυρο ή την πόρτα.
  • Ενεργοποιήστε την παιδική ασφάλεια του αυτοκινήτου ώστε να είστε απόλυτα σίγουροι ότι το παιδί δεν θα ανοίξει κατά λάθος την πόρτα και δεν κινδυνεύει.
  • Ασφαλίστε όλα τα μικροαντικείμενα στο μπροστινό ντουλαπάκι ή το πορτμπαγκάζ γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εκτοξευτούν σε ένα απότομο φρενάρισμα.
  • Βάλτε και βγάλτε το παιδί από το αυτοκίνητο πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου και όχι του δρόμου.
  • Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο, ούτε για λίγο. Η περιέργεια του παιδιού μπορεί να το οδηγήσει στο να λύσει το χειρόφρενο, να κλειδώσει τον εαυτό του μέσα αλλά κι εσάς έξω ή να παγιδευτεί και να πάθει ασφυξία μια μέρα που κάνει πολλή ζέστη.
  • Ιδανικά, καλό είναι να υπάρχει και άλλο ένα άτομο μαζί σας στο αυτοκίνητο ώστε να επικοινωνεί με το παιδί για να μην αποσπάται η προσοχή σας από την οδήγηση, ειδικά σε ένα ταξίδι.