Είναι εντυπωσιακό το πόσες τροφές νομίζουμε ότι είναι υγιεινές ενώ δεν είναι. Για να έχουμε, λοιπόν, μια πραγματικά υγιεινή διατροφή που μας κάνει καλό, είναι σημαντικό να ξανασκεφτούμε τις επιλογές μας.

Α δούμε, λοιπόν, κάποιες συνηθισμένες διατροφικές επιλογές που δεν είναι όσο υγιεινές πιστεύουμε.

Επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά

Για χρόνια κυριαρχούσε η αντίληψη ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της «κακής» χοληστερόλης και της παχυσαρκίας.

Έτσι, εμφανίστηκαν προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, ενώ το λίπος δαιμονοποιήθηκε.

Ωστόσο, τα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συνήθως φορτώνονται με ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά και άλλες μη φυσικές χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας.

Στην πραγματικότητα, νεώτερες έρευνες δείχνουν ότι τα «καλά» λίπη πρέπει να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ότι είναι ωφέλιμα για την υγεία σας.

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τονίζει ότι το είδος του λίπους που τρώτε είναι το σημαντικότερο όταν πρόκειται για την υγεία σας.

Έτσι, τα «καλά» ακόρεστα λίπη, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που εντοπίζονται στα φυτικά τρόφιμα (στο αβοκάντο, τις ελιές, τα καρύδια, τους σπόρους και τα ψάρια) θεωρούνται υγιεινά και πρέπει να τρώγονται τακτικά.

Από την άλλη, τα «κακά» λίπη, όπως τα trans λιπαρά που εντοπίζονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος.

Με λίγα λόγια, μη βασίζετε τη διατροφή σας σε τρόφιμα με μειωμένα ή χωρίς λιπαρά. Αντ ‘αυτού, αντικαταστήστε τα «κακά» λίπη με τα «καλά» λίπη. Άλλωστε, η εξάλειψη ενός μακροθρεπτικού συστατικού από τη διατροφή σας ποτέ δεν είναι μια καλή ιδέα για την υγεία και το βάρος σας.

Βγάζετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας

Άλλο ένα μακροθρεπτικό συστατικό που έχει δαιμονοποιηθεί: οι υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι μειώνονυν την απώλεια κιλών και αυξάνουν το βάρος.

Παρά τις διάφορες δημοφιλείς δίαιτες που τους αποκλείουν, οι υδατάνθρακες προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του.

Αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποιότητα των υδατανθράκων, με καλύτερους εκείνους που έχουν υποστεί ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία.

Επομένως, αντί να βγάλετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια και αποφεύγετε εκείνους που βρίσκονται στα γλυκά, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά.

Επιλέγετε τα αλλαντικά ως πηγή πρωτεΐνης

Μπορεί τα αλλαντικά να είναι ένας πολύ απλός και γρήγορος τρόπος να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας υγιεινός τρόπος να το κάνετε, αφού αποτελούν υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προτιμήστε, λοιπόν, να τρώτε ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα και αποφεύγετε τα αλλαντικά.

Αποφεύγετε τα φρούτα επειδή έχουν πολλή ζάχαρη

Κανένας άνθρωπος δεν πάχυνε επειδή έτρωγε φρούτα.

Αντιθέτως, τα φρούτα είναι χορταστικά και αποτρέπουν την υπερφαγία, ενώ μπορούν να σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε αντικαθιστώντας τα πατατάκια και γενικά τα παχυντικά σνακς.

Αυτό που πρέπει να αποφεύγετε αν προσέχετε το βάρος σας, είναι οι χυμοί φρούτων, οι οποίοι δεν περιέχουν φυτικές ίνες και δεν απαιτούν μάσημα, οδηγώντας στην εύκολη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης. Οι περισσότεροι χυμοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι καν «αληθινοί» χυμοί φρούτων, αλλά αποτελούνται από νερό ανακατεμένο με κάποιο συμπυκνωμένο χυμό και μεγάλη ποσότητα προστιθέμενης ζάχαρης. Ακόμη όμως και αν φτιάξετε μόνη σας φυσικό χυμό πορτοκαλιού, πάλι δεν είναι καλή ιδέα. Σκεφτείτε ότι ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκαλιού περιέχει τόση ζάχαρη όση υπάρχει σε δύο ολόκληρα πορτοκάλια.