Ρωτήστε οποιονδήποτε και θα σας πει ότι η απώλεια βάρους απαιτεί στέρηση: πρέπει να τρώτε λιγότερο φαγητό βάζοντας λιγότερο στο πιάτο σας και, τελικά, θα χάσετε βάρος.

Αυτό μπορεί να είναι απλώς ένας μύθπς, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορείτε να φάτε όσο θέλετε – αρκεί να επιλέξετε έξυπνα τις τροφές σας.

Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια σέρβιραν σε εθελοντές γεύματα διαφόρων μεγεθών και μέτρησαν πόσο από το κάθε γεύμα κατανάλωσαν. Όπως ανέμεναν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που έβαλαν περισσότερο φαγητό στο πιάτο τους, έφαγαν περισσότερο φαγητό από ό,τι κανονικά. Για παράδειγμα, η αύξηση κατά 75% του μεγέθους της μερίδας οδήγησε τους εθελοντές να καταναλώσουν κατά μέσο όρο 27% περισσότερες θερμίδες.

Ωστόσο, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη μελέτη συμμετείχαν προηγουμένως σε μια έρευνα απώλειας βάρους, στο πλαίσιο της οποίας είχαν διδαχθεί να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ενώ τα άτομα αυτής της ομάδας ήταν εξίσου πιθανό να υπερκαταναλώσουν όταν αντιμετώπισαν μεγαλύτερες μερίδες, έτειναν να τρώνε περισσότερα από τα υγιεινά τρόφιμα χαμηλών θερμίδων που υπήρχαν στο πιάτο τους. Ως αποτέλεσμα, πήραν ακόμη λιγότερες θερμίδες από ό,τι οι άνθρωποι που έφαγαν μικρότερη μερίδα.

«Αν επιλέξετε τρόφιμα με πολλές θερμίδες, αλλά περιορίσετε την ποσότητα που τρώτε, η μερίδα θα είναι πολύ μικρή και πιθανότατα θα πεινάσετε αργότερα», υποστηρίζει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι χορταίνοντας με τρόφιμα χαμηλών θερμίδων, όπως τα λαχανικά και τα άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και τα ψάρια, μπορείτε να χάσετε βάρος ενώ εξακολουθείτε να τρώτε πολύ.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας παχυντικών τροφών και η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από τα θρεπτικά, διαιτητικά τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πείνας, ενώ παράλληλα καταλήγετε να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.