Τα περισσότερα μωρά τείνουν να κοιμούνται μετά από λίγα μόλις λεπτά στο αυτοκίνητο. Γι’ αυτό και αρκετοί γονείς που τυχαίνει να μεγαλώνουν λίγο πιο… ανήσυχα μωρά, πολλές φορές καταφεύγουν στις τετράτροχες βόλτες για να εξασφαλίσουν ότι το μικρό τους θα κλείσει επιτέλους για λίγο τα μάτια του. Όμως, αν δεν τηρούνται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αυτή η πρακτική λύση μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία.

Η έρευνα

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics τον Ιούλιο του 2019, τα παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτων δεν είναι τόσο ασφαλή όσο πιστεύουμε. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν 348 θανάτους μωρών που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του ύπνου σε διάφορων ειδών καθίσματα (ριλάξ, καθίσματα αυτοκινήτων, καροτσάκια, κλπ) στα έτη μεταξύ του 2004 και 2014 και ανακάλυψαν ότι το 63% είχε συμβεί σε καθίσματα αυτοκινήτου. Στο 90% των περιπτώσεων, οι θάνατοι είχαν επέλθει εξαιτίας της κακής χρήσης του καθίσματος. Με άλλα λόγια, δεν επρόκειτο για μωρά που ήταν σωστά δεμένα, στο κατάλληλο μέγεθος καθίσματος το οποίο βρισκόταν εντός του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς θανάτους συνέβησαν στο σπίτι. Πολλά από τα βρέφη ήταν απολύτως υγιή μέχρι τη στιγμή της τραγωδίας.

Ποια είναι τα αίτια;

Όταν τα μωρά κοιμούνται σε καθιστή στάση, πολλές φορές ρίχνουν το κεφάλι τους μπροστά και πιέζουν τους αεραγωγούς τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί ασφυξία. Αυτό το φαινόμενο ευθύνεται για το 48% των θανάτων σε κάθισμα αυτοκινήτου, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Pediatrics. Το υπόλοιπο 52% πνίγηκε από τα ζωνάκια του καθίσματος, τα οποία δεν ήταν κουμπωμένα σωστά. Αυτή η σοκαριστική εξέλιξη μπορεί να επέλθει αν οι γονείς επιλέξουν να λύσουν το ζωνάκι που συγκρατεί τα πόδια του μωρού, πιστεύοντας πως έτσι θα κοιμάται πιο άνετα. Δυστυχώς, εκείνο είναι εύκολο να γλιστρήσει και να μπερδευτεί μέσα στα ζωνάκια που προορίζονται για το πάνω μέρος του σώματός του. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα φρικτά περιστατικά έλαβαν χώρα ενώ οι γονείς κοιμούνταν και δεν είχαν το νου τους στο βρέφος.

Πώς θα προστατεύσετε το παιδί

Οι παραπάνω πληροφορίες  δεν συνεπάγονται ότι το κάθισμα του μωρού είναι γενικώς επικίνδυνο. Ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται ορισμένοι σημαντικοί κανόνες ασφαλείας.

  • Στο ταξίδι: Μπορείτε να το αφήσετε να πάρει έναν σύντομο υπνάκο, φροντίζοντας να το ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνετε αρκετές στάσεις.
  • Αφού φτάσετε στον προορισμό σας: Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να μεταφέρετε το μωρό στο σπίτι μαζί με το καθισματάκι μέσα στο οποίο κοιμάται, όμως είναι επικίνδυνο να το αφήνετε εκεί για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα ακόμη και αν το έχετε δέσει σωστά. Η ασφάλειά του είναι ελεγμένη για συγκεκριμένη κλίση, η οποία αλλάζει όταν το βγάζετε από το αυτοκίνητο.