Αν η ιδέα να φάτε το βραδινό σας νωρίς και μετά να μείνετε νηστική δε σας ακούγεται καθόλου ελκυστική, δε σας κατηγορούμε. Τούτου λεχθέντος, αν η απώλεια βάρους (και η διατήρησή του) είναι ο στόχος σας, ίσως αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτήν την ιδέα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 11 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 20 έως 45 ετών. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντας πήραν μέρος σε δύο διαφορετικές δοκιμές, η καθεμία εκ των οποίων διεξήχθη σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Στην πρώτη, έτρωγαν τρία γεύματα σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, ενώ στην άλλη, κατανάλωναν τρία γεύματα σε μια περίοδο έξι ωρών, δηλαδή το πρωινό στις οκτώ το πρωί, το μεσημεριανό γεύμα στις 10 και το δείπνο το μεσημέρι. Και στις δύο δοκιμές, οι συμμετέχοντες έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες και τα ίδια είδη τροφίμων.

Για να προσδιορίσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές μέτρησαν τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων τοποθετώντας τους σε αναπνευστικό θάλαμο. Με αυτόν τον τρόπο, ήταν σε θέση να δουν πόσες θερμίδες, πόσους υδατάνθρακες, πόση πρωτεΐνη και πόσο λίπος είχε κάψει ο κάθε συμμετέχων σε κάθε δοκιμή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μέσα σε έξι ώρες το φαγητό τους, παρουσίασαν αυξημένο ρυθμό καύσης λίπους.

H Δρ. Courtney Peterson, συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Διατροφολογίας, αποδίδει τα αποτελέσματα στη στενή σχέση μεταξύ της ώρας του γεύματος και του κιρκάδιου ρυθμού (του εσωτερικού «ρολογιού» του οργανισμού).

«Υποψιαζόμαστε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να βρει τη στρατηγική προγραμματισμού γευμάτων χρήσιμη για την απώλεια βάρους ή για τη διατήρηση του βάρους, καθώς αυτή φαίνεται να περιορίζει την όρεξη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο», δήλωσε.

«Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα είναι καλύτερος το πρωί και το μεσημέρι, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να έχετε επιπλέον όφελος τρώγοντας νωρίς, αφού θα είστε σε συγχρονισμό με τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό σας».

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι, ανεξάρτητα από αυτή τη μελέτη, θα πρέπει να τρώτε βάση του τι ταιριάζει σε εσάς και τον τρόπο ζωής σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη διατροφή ή το βάρος σας, καλό είναι να μιλήσετε σε έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο ή διατροφολόγο για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε εξατομικευμένες συμβουλές.