Υλικά

Για τη ζύμη

200 γρ. λευκό αλεύρι για ψωμί

½ κύβο μαγιά

¼ κ.γ. μαύρη ζάχαρη

λίγο ελαιόλαδο για τον πάτο του τηγανιού

Για πάνω στην πίτσα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

200 γρ. χυμός ντομάτας

ελάχιστη ζάχαρη για την ντομάτα

1 μικρή αγκινάρα, κομμένη σε φέτες

100 γρ. ρικότα

λίγα φύλα μέντας, χοντροκομμένα

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάλτε τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε ½ κ.γ. αλάτι και 125 ml χλιαρό νερό. Ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη, έπειτα μεταφέρετέ τη σε μια λεία επιφάνεια και ζυμώστε για πέντε λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Καθαρίστε και λαδώστε το μπολ και ξαναβάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε τη με σελοφάν και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ταυτόχρονα ετοιμάστε τη σος. Ζεστάνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέστε το σκόρδο. Σοτάρετέ το ελαφρά για περίπου 30 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας το σκόρδο να μην πάρει πολύ χρώμα και έπειτα προσθέστε το χυμό ντομάτας. Αφήστε το μείγμα να κοχλάσει για 8-10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια πλούσια σάλτσα και προσθέστε λίγη ζάχαρη για να μην ξινίσει. Αφήστε τη στην άκρη.

Όταν η ζύμη φουσκώσει, πιέστε τη για να φύγει ο αέρας και ανοίξτε την με τον πλάστη στο μέγεθος του τηγανιού σας. Λαδώστε την επιφάνεια της ζύμης, σκεπάστε τη με σελοφάν και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ταυτόχρονα ζεστάνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέστε τις αγκινάρες. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε τις για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Μεταφέρετέ τις σε ένα πιάτο και σκεπάστε τις για να μείνουν ζεστές.

Ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ακουμπήστε επάνω του προσεκτικά τη ζύμη, πιέζοντάς την ώστε να εφαρμόσει σωστά. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι το κάτω μέρος να ροδίσει και οι άκρες να αρχίσουν να ξεραίνονται, δηλαδή για περίπου 6 λεπτά. Γυρίστε τη, ραντίστε τις άκρες του τηγανιού με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και αφήστε τη για ακόμη 5 με έξι λεπτά μέχρι να γίνει. Απλώστε τη σάλτσα ντομάτας και προσθέστε τις αγκινάρες και τη ρικότα. Πασπαλίστε με μέντα και αν θέλετε ραντίστε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο πριν τη σερβίρετε.