Η αποβολή είναι μια πολύ σκληρή εμπειρία για κάθε γυναίκα. Αν και πρόκειται για ένα εξαιρετικά συνηθισμένο φαινόμενο – υπολογίζεται πως συμβαίνει στο 15 με 20% των διαγνωσμένων κυήσεων – η στιγμή που ο γιατρός ανακοινώνει την είδηση βιώνεται με μεγάλο πόνο από τις περισσότερες εγκύους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αιτία για αυτό το γεγονός είναι διάφορα γενετικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν στο έμβρυο να αναπτυχθεί φυσιολογικά, αυτή η γνώση όμως συχνά δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τα συναισθήματα ενοχής για αυτή την εξέλιξη. Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να σας υποσχεθεί πως η θλίψη ή ο θυμός που αισθάνεστε θα υποχωρήσει εύκολα ή γρήγορα. Ωστόσο, είναι στο χέρι σας να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με τον υγιέστερο δυνατό τρόπο.

Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας

Ακόμη και αν αποβάλατε μόλις λίγες ημέρες μετά την είδηση της εγκυμοσύνης σας, το πιθανότερο είναι να βιώσετε έντονο πένθος. Τα στάδια αυτής της ψυχικής διεργασίας περιλαμβάνουν την άρνηση, τον θυμό, τις ενοχές, την κατάθλιψη και εντέλει την αποδοχή. Η επαρκής πληροφόρηση γύρω από το γεγονός, η προσπάθεια να εκφράσετε τα όσα νιώθετε στους ανθρώπους που αγαπάτε και η φροντίδα στον εαυτό σας, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε επαφή με τα συναισθήματά σας. Θυμηθείτε ότι η αποδοχή, το τελικό στάδιο αυτής της διαδικασίας, δεν σημαίνει πως δεν λυπάστε πια, αλλά ότι είστε σε θέση να αντιληφθείτε την απώλεια του μωρού σας ως κάτι που όντως συνέβη και ανήκει στο παρελθόν.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Στην προσπάθειά τους να σας παρηγορήσουν, οι αγαπημένοι σας είναι πιθανό να υποτιμούν άθελά τους το μέγεθος της αναστάτωσής σας και να σας πιέζουν να προχωρήσετε. Η εμπειρία της αποβολής είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα πιέζοντας τον εαυτό σας να το ξεπεράσει. Εξηγήστε στους κοντινούς σας ανθρώπους πώς αισθάνεστε και τι έχετε ανάγκη και αποδεχθείτε ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να χαρακτηριστεί από έντονη κυκλοθυμία. Μην απογοητεύεστε όταν η θλίψη επιστρέφει και μην αισθάνεστε ενοχές όταν βιώνετε θετικά συναισθήματα. Και οι δύο καταστάσεις είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες.

Βρείτε υποστήριξη

Οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι να σας βοηθήσουν, είναι γυναίκες που έχουν ζήσει την ίδια εμπειρία. Μια ιστορία επιτυχημένης κύησης μετά από αποβολή ή η εικόνα μίας γυναίκας που είναι και πάλι ευτυχισμένη μετά την απώλεια του μωρού της μπορούν να σας κάνουν πολύ περισσότερο καλό από μια σειρά από συμβουλές και λόγια παρηγοριάς.

Μην πιέζεστε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται

Ακόμη και αν είχατε διατηρήσει πολύ χαμηλούς τόνους για την εγκυμοσύνη σας, κατά πάσα πιθανότητα η είδηση έχει εξαπλωθεί σε αρκετούς ανθρώπους. Ζητήστε από κάποιον φίλο ή συγγενή να διαδώσει τα δυσάρεστα νέα, ώστε να μην έρχεστε αντιμέτωπη με ερωτήσεις για την πορεία της κύησης. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό για ένα διάστημα η θλίψη σας να ξυπνά όποτε συναναστρέφεστε μικρά παιδάκια ή παρευρίσκεστε σε κάποιο γεγονός που σχετίζεται με μωρά. Δεν χρειάζεται να βάζετε τον εαυτό σας σε τέτοιου είδους δοκιμασίες. Μέχρι να νιώσετε έτοιμη, αποτραβηχτείτε από περιστάσεις που μπορούν να ξυπνήσουν το τραύμα.

Συζητήστε με τον σύντροφό σας

Λόγω του τρόπου κοινωνικοποίησής τους, οι περισσότεροι άνδρες βιώνουν το πένθος πιο εσωστρεφώς και προσπαθούν να κρύψουν τη στεναχώρια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, αυτό γίνεται και στα πλαίσια της προσπάθειας να φτιάξουν το κέφι των συντρόφων τους. Επιπλέον, ακόμη και αν ο σύντροφός σας ήθελε αυτό το παιδί όσο και εσείς, η εμπειρία της κύησης δημιουργεί δεσμούς μεταξύ της μητέρας και του μωρού πολύ νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει στην περίπτωση του πατέρα, ενώ και οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα σας επιτείνουν την ένταση των συναισθημάτων σας. Έτσι, δεν αποκλείεται πράγματι να είστε σε χειρότερη κατάσταση από εκείνον, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί για εσάς ή για το μωρό. Συζητήστε μαζί του ανοιχτά και προτείνετε τρόπους που μπορεί να σας βοηθήσει. Αποδεχθείτε το ενδεχόμενο να μην βρίσκεστε ακριβώς στην ίδια κατάσταση και αποφύγετε τα πικρά λόγια.

Μην βιαστείτε να ξαναπροσπαθήσετε

Η έμμηνος ρύση θα επιστρέψει περίπου 6 εβδομάδες μετά το γεγονός και μετά το τέλος της κατά πάσα πιθανότητα το σώμα σας θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ένα μωράκι. Ωστόσο, το πνεύμα δεν ακολουθεί πάντα τόσο σύντομα μονοπάτια για την επούλωσή του. Μην υποβάλετε τον εαυτό σας στις ψυχολογικές, σωματικές και ορμονικές αλλαγές μιας νέας κύησης πριν προλάβετε να αποδεχθείτε την απώλεια που βιώσατε. Επιπλέον, ακόμη και αν αισθάνεστε ψυχολογικά έτοιμη, μην ξεκινήσετε τις προσπάθειες χωρίς να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό

Αν ο καιρός περνάει και δυσκολεύεστε ακόμη σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, μη διστάσετε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο. Αντίστοιχα, ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε υγιώς με τον σύντροφό σας και να αντιμετωπίσετε τις τυχόν προστριβές που προέκυψαν μετά την αποβολή.