Μπορεί το κλισέ της «συμπλήρωσης της ευτυχίας» μετά τον ερχομό του πρώτου παιδιού να στηρίζεται γερά στην πραγματικότητα, όμως όλοι οι γονείς ξέρουν ότι δεν είναι όλες οι συνέπειες της νέας άφιξης εξίσου ευχάριστες. Οι άγρυπνες νύχτες, το άγχος, η διαρκής εγρήγορση για το πού βρίσκεται και τι κάνει ένα νήπιο ανά πάσα στιγμή, δεν γίνεται παρά να επηρεάσουν την επικοινωνία και τη σεξουαλική ζωή ακόμη και του πιο ερωτευμένου ζευγαριού. Δεν θα προσπαθήσουμε να σας πείσουμε ότι η σχέση σας μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς. Ωστόσο, αν καταβάλετε αρκετή προσπάθεια και δείξετε στη σύντροφό σας τη φροντίδα που έχει ανάγκη, ο γάμος σας θα διατηρήσει τη σπίθα του και μέσα στη νέα συνθήκη.

Αποδεχθείτε την αλλαγή

Από εδώ και στο εξής το παιδί θα είναι πάντα προτεραιότητα και για εσάς και για τη σύντροφό σας. Όταν νιώθετε παραμελημένος, εκφράστε το αφού πρώτα σκεφτείτε ψύχραιμα μήπως είστε υπερβολικός. Ανταποκριθείτε κατά τον ίδιο τρόπο στα αντίστοιχα παράπονα της συντρόφου σας, δείχνοντάς της ότι εκτός από το να την αγαπάτε, εξακολουθείτε να τη βρίσκετε και σέξι.

Βγείτε ραντεβού

Αν υπάρχουν διαθέσιμοι παππούδες ή αξιόπιστοι θείοι, εκμεταλλευτείτε τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένα ραντεβού το μήνα μπορεί να είναι αρκετό για να θυμηθείτε τι άλλο σας ενώνει εκτός από το μωρό σας, όμως το ιδανικό θα ήταν να βρίσκετε χρόνο για εσάς μία φορά την εβδομάδα.

Φλερτάρετε

Πείτε της ότι είναι όμορφη. Στείλτε της ένα μήνυμα όσο είστε στη δουλειά, λέγοντάς της πόσο τη σκέφτεστε – ή και κάτι πιο πονηρό. Επενδύστε στη σωματική επαφή: Αγκαλιές, χάδια, φιλιά, όλα είναι με το μέρος σας.

Βγείτε στο… σπίτι

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αφήσετε σε κάποιον το παιδί για λίγες ώρες, μετατρέψτε το σπίτι σας στο καλύτερο εστιατόριο. Μαγειρέψτε της κάτι ιδιαίτερο ή παραγγείλετε το αγαπημένο της φαγητό αν οι γαστριμαργικές δημιουργίες δεν είναι το φόρτε σας, και απαλλάξτε το χώρο από τα χιλιάδες παιχνίδια και άλλα βρεφικά αντικείμενα. Γίνετε δημιουργικός με κεράκια και ωραίες επιλογές κρασιών και γεμίστε της την μπανιέρα ώστε να απολαύσει ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο όσο εσείς κάνετε τις ετοιμασίες.

Φροντίστε τον εαυτό σας – και οι δύο

Όσο παραμελείτε τις ανάγκες σας, τόσο θα μειώνετε η ερωτική σας διάθεση. Φροντίστε να έχετε και οι δύο λίγο προσωπικό χρόνο για κάποιο χόμπι ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σας βοηθά να μειώσετε το άγχος και να αισθανθείτε χαρά και ευεξία.

Αποδράστε

Όποτε μπορείτε, πηγαίνετε μια εκδρομή οι δυο σας. Δύο μέρες χωρίς το παιδί είναι υπεραρκετές για να θυμηθείτε την εποχή που ήσασταν ακόμη ο ένας το επίκεντρο της προσοχής του άλλου. Μάλιστα, η εγγύτητα που θα αποκτήσετε θα κρατήσει για αρκετό καιρό μετά την επιστροφή σας.

Επικοινωνήστε

Η πίεση που έρχεται μαζί με το παιδί επηρεάζει τη σχέση με πάρα πολλούς τρόπους, που συνήθως δεν είναι οι ίδιοι και για τους δύο γονείς. Φροντίστε να κρατάτε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για να μπορείτε και οι δύο να εκφράσετε αυτά που σας αγχώνουν. Τα καταπιεσμένα παράπονα είναι η κυριότερη αιτία που απομακρύνει τα ζευγάρια – με ή χωρίς παιδιά.